ДОДИК, ВИШКОВИЋ И МИЋИЋ: НА ПОМОЛУ БОЉИ ДАНИ ЗА БАЊУ ДВОРОВИ :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК, ВИШКОВИЋ И МИЋИЋ: НА ПОМОЛУ БОЉИ ДАНИ ЗА БАЊУ ДВОРОВИ


Фото - Инфо Бијељина
Долазак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Републике Српске Радована Вишковића у Бању Дворове, добар је сигнал да ће комплекс Бање бити коначно завршен на добробит свих нас“, рекао је градоначелник Мићо Мићић и изразио увјерење да ће се заједничким снагама унаприједити овај ресурс Семберије, али и Републике Српске.



- Бања Дворови располаже геотермалном водом и изградњом комплекса, може . Најбољи пут и начин ревитализације је заједничка инвестиција како би се ријешио адекватан хотелски смјештај са затвореним базеном и унаприједити остале садржаје који ће овај комплекс сврстати у ред туристичких и рехабилитационих дестинација“, рекао је Мићић.



Српски члан предсједништва Милорад Додик је нагласио да је дошло на ред рјешавање проблема Бање Дворови.

- До краја године ћемо ријешити статус у погледу односа, Република Српска и општина, али у сваком случају, Бања Дворови ће бити јавна установа, јер сматрамо да је овај ресурс јавно богатство којим не желимо да лицитирамо. Рјешаваћемо досадашња дуговања, врше се већ одређени репрограми, одрживост је већ некако постигнута, а да није короне, вјероватно би пословна година била успјешна. Ревидираћемо пројекат који је урађен прије петнаестак година, да га доведемо у стање најбољих стандарда и да договоримо како обезбиједити дугорочно финансирање инвестиција, али не на уштрб Бање“, рекао је Додик.

Премијер Радован Вишковић је нагласио да је Бања Дворови значајна за Републику Српску и да је треба ставити на мјесто које јој и припада.



- Ово што сада имамо је таворење и то морамо промијенити. Да бисмо све ријешили, договорено је да менаџмент Бање са ресорним министарством пронађе рјешење за власнички статус. Вјерујем да је то и до сада био највећи проблем, јер није у систему здравствене заштите и Фонда здравственог осигурања РС, што је доводило до губитака свих протеклих година. Ми желимо да направимо концепт да се Влада, односно Република Српска и град Бијељина договоре око власништва и да Бања буде власништво Републике Српске како би се на основу квалитетних и конкретних пројеката кренуло у ревитализацију. Жеља нам је да се ово природно богатство користи на најбољи начин и да корист имају како Бијељина и Семберија, тако и Република Српска“, рекао је Вишковић.

Директор Бање Дворови Милорад Зекић изразио је задовољство посјетом, уз констатацију да је разговор и договор охрабрујући.

- Утврдили смо динамику коју ћемо водити до краја године, а одмах по рјешавању статуса Бање, све што је потребно чинити, иће ће много лакше“, рекао је Зекић и додао да би за ревитализацију комплетног комплекса требало око 15 милиона конвертибилних марака.

​Семберија инфо - Текст и фото - О.Стјепановић