Милош Стевановић: На прољеће се очекује већи прилив миграната :: Semberija INFO ::

 

Милош Стевановић: На прољеће се очекује већи прилив миграната


Члан Координационог тијела Владе Републике Српске за праћење кретања илегалних миграната Милош Стевановић, на конференцији за новинаре у Бијељини је рекао да је на подручју Републике Српске од почетка године до данас (7. фебруар) евидентирано око 386 миграната, а на прољеће се моће очекивати њихов интензивнији прилив.

-Због могућег повећања броја миграната на прољеће, биће затражено да се сви надлежни у БиХ више укључе у чување границе, те да се укључе и Оружане снаге, које имају техничке капацитете”, рекао је Стевановић и нагласио да Република Српска неће прихватати изградњу центра за смјештај миграната на територији Републике Српске, нити ће за то издвајати буџетска средства, као и да неће прихватати стране донације. 

-Мигранти не могу боравити на територији Републике Српске, осим у законском року са потврдама и путем такозваног хуманог транспорта, а што је полиција Републике Српске и раније омогућавала. Координационо тијело ће наставити да предузима низ оперативних активности за рјешавање проблема миграната”, истакао је Стевановић. Он је нагласио да Влада Републике Српске остаје при ставу да промјена демографске слике становништва у Републици Српској неће бити омогућена. 

-У потпуности разумијемо да су мигранти кренули за нечим бољим, али Република Српска и БиХ немају намјеру, нити могућности да их овдје смјесте”, рекао је Стевановић и навео да, осим безбједносних изазова, потенцијалне угрожености локалног становништва и њихове имовине, треба скренути пажњу и на потенцијалне здравствене изазове, који су много већи. 
-Заштита становништва од заразних болести је од општег интереса за Републику Српску и у том погледу Министарство здравља Српске и ово тијело, издали су налог да се интензивније контролише здравље миграната”, нагласио је Стевановић додавши да се у Републици Српској поступа хумано према мигрантима и да се непрестано прати њихово здравствено стање. Према његовим ријечима, и у Федерацији БиХ здравствене службе предузимају одговарајуће активности на заштити од евентуалног преношења болести на локално становништво.