ДВА МИЛИОНА КМ ИНВЕСТИРАНО У ШКОЛСКЕ ОБЈЕКТЕ :: Semberija INFO ::

 

ДВА МИЛИОНА КМ ИНВЕСТИРАНО У ШКОЛСКЕ ОБЈЕКТЕ


Основну школу “Јован Дучић” тренутно похађа 1.059 ученика. У централној школи у Бијељини смјештено је 544 ученика, док подручну школу у Патковачи похађа 491 ученик. Овој школи припада и подручна школа у Пучилама, коју тренутно похађа 38 ученика.

Директор школе “Јован Дучић” Дејан Вуковић, на почетку разговора за Семберске новине каже да је у протеклих неколико година у реновирање школских објеката и у изградњу нове фискултурне дворане, са додатна два кабинета, инвестирано приближно око два милиона КМ, чиме се не може похвалити ниједна школа на подручју Републике Српске.



“За изградњу нове фискултурне сале у Патковачи обезбијеђено је више од миллион КМ. Наравно, у питању су донације Владе Србије, Владе РС и локалне заједнице. Делегација Европске уније у БиХ, у оквиру програма обнове и опремања градских спортских и школских фискултурних сала, одобрила је реновирање фискултурне сале у кругу централне школе “Јован Дучић” у Бијељини. Реконструкција ће обухватити замјену кровне конструкције, реконструкцију гријања, расвјете, паркета, уређење свлачионица, тоалета и реновирање кабинета за наставника. Нису у питању мала средства, већ је ријеч о инвестицији која ће се кретати у износу од стотину до 200.000 КМ”, каже Вуковић, истичући да је у овој регији још једино школа у Забрђу добила ову донацију.

У 2015. години, захваљујући донаторским средствима УНДП-а за обнову објеката након катастрофалних поплава, у централној школи “Јован Дучић” замијењена је комплетна столарија и глетовани зидови у учионицама.


“Нама је остао неријешен проблем замјене кровне конструкције на централној школи, постављање нове фасаде на централном школском објекту, као и замјена кровне конструкције на школи у Пучилама. То су већи и значајнији пројекти за наредни период. Покушаћемо властитим средствима реновирати фасаду на централном школском објекту. Само за реконструкцију крова на градској школи неопходно је обезбиједити око 130.000 КМ. Помоћ очекујемо од ресорног министарства, Кабинета предсједника РС Жељке Цвијановић и Градске управе Бијељина”, каже Вуковић.

Што се тиче организовања наставе у условима пандемије вируса корона, Вуковић каже да су просвјетни радници у значајној мјери изложени вирусу и да раде у готово ванредним околностима.

“Неупоредиво је, ипак, боље организовати наставу у учионицама, него онлајн наставу. Дјеца, поготово мањег узраста, још увијек нису довољно информатички писмена за праћење онлајн наставе. Такође, ни сви наставници нису довољно обучени за извођење онлајн наставе. Редовна настава је умногоме ефектнија, када је у питању преношење и усвајање знања. У оваквој ситуацији највише губе бољи ученици, јер су навикли да прате предавања и да усвајају знање на часу. Сада су за то ускраћени, јер настава траје 20 минута по групама. Надамо се поновној нормализацији стања у најскорије вријеме”, каже Вуковић.

 Директор Вуковић износи и занимљив податак о 77 ученика ромске националности који похађају ову школу. Истиче изузетно добру сарадњу и комуникацију са Удружењем за образовање Рома “Отахарин”, али и податак о 48 неоцијењених ученика, који не похађају редовно наставу. 

Semberija info