БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАФ - ДУШКО РАДОВИЋ  :: Semberija INFO ::

 

БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАФ - ДУШКО РАДОВИЋ 


Толико душе у једном Душку и толико рада у једном Радовићу тешко да ћемо поново наћи, речено је у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“ у Бијељини на отварању изложбе Библиотеке града Београда ,,Био једном један лаф“ посвећене животу и стваралаштву Душка Радовића.
 
Ауторке ове поставке су  начелница Одјељења за културне програме Библиотеке града Београда  Сара Ивковић Марковић и библиотекарка Виолета Ђорђевић, које су на занимљив начин представиле стваралачки опус јединственог писца и харизматичне личности какав је био Душко Радовић.
 
У бијељинској библиотеци представљен је цјелокупан књижевни опус овог великог писца за дјецу и одрасле, а читавим изложбеним простором окачени су његови чувени афоризми. 
 


-Библиотека града Београда је урадила преко 30 изложби, али ова је практично  доживјела турнеју, у нашу библиотеку се није ни враћала, а турнеја је трајала готово шест година. Моја колегиница Виолета Ђорђевић и ја ишле смо од града до града, обишле смо више од 50 градова у Србији, а ишле смо и по региони- били смо у Мађарској и Бугарској, а ево нас сада и у Републици Српској“, каже Сара Ивковић Марковић истакавши да је у питању изложба коју је Библиотека града Београда, у сарадњи са Министарством културе, први пут отворила 2014. године на тридесетогодишњицу смрти Душка Радовића.
 


Изложба о Душку Радовићу (1922- 1984) је представљање његовог живота од раног дјетињства у Нишу, преко одрастања у Суботици до доласка у Београд и почетка рада у ,,Пионирским новинама“, потом уређивања програма за дјецу Радио Београда, писања култне драме за дјецу ,,Капетан Џон Пиплфокс“, која је и данас, пола вијека касније радо слушана. Преласком у Телевизију Београд почело је ново поглавље у његовом стваралаштву, јер су се рађале култне серије ,,На слово на слово“, ,,Лаку ноћ дјецо“, ,,Женски разговори“...Слиједи рад у часопису ,,Полетарац“, па уређивање радио програма Студија Б и незаборавне емисије ,,Београде добро јутро“.
 
-Ауторски тим Библиотеке града Београда, који је радио ову изложбу, истраживао је све књижевне и међукњижевне просторе у којима је Душко Радовић боравио и стварао заиста јединствена и непревазиђена дјела, јер он је за себе говорио  да је ,,шнајдерка која шије по кућама“ и да је ,,писање занат који људима треба ставити на располагање“. Многе ствари је радио по задатку, али радећи их стварао је ремек дјела која ни до данас нису превазиђена“, истиче Виолета Ђорђевић додавши да је Душко Радовић послове мијењао сваких седам година, те да је радио на преко 50 врста примјењене умјетности- писао је текстове за вјенчања, радиио рекламне слогане, био ватрени навијач фудбалског клуба ,,Партизан“, па су и неки од најмоћнијих навијачких слогана потекли од њега.
 
Директорка Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“ Жељана Арсеновић  каже да изложба прати и освјетљава траг који је Душко Радовић оставио радећи као новинар, писац, радио и телевизијски уредник и афористичар.
 

-Знамо да се Душко Радовић огледао у многим жанровима, а ову изложбу су припремиле колегинице из Библиотеке града Београда и она у оквиру једног великог пројекта обилази библиотеке и факултете по Србији и регији, и нама је част што смо у прилици да будемо домаћини ове изложбе“, каже Жељана Арсеновић наводећи да ће изложба остати у Бијељини до краја септембра и ево прилике да се нађе времена, посјети изложбу  на којој се брзо примијети да је Душко  Радовић и данас актуелан као и неколико деценија радније.

Душко Радовић је био новинар, писац, пјесник, афористичар, телевизијски и радио уредник, али својим промишљеним дјелом и непоновљивим талентом заувијек живи у нашим мислима и нашем сјећању. Некада много више него што смо тога свјесни.