ПРЕВЕНЦИЈА АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕВЕНЦИЈА АЛЕРГИЈЕ НА АМБРОЗИЈУ


У оквиру пројекта ,,Превенција алергије на амброзију“ Удружење жена ,,Искра“ организовало је округли сто у Великој сали Градске управе. На округлом столу учествовали су агрономи, љекари, чланови ,,Искре“ и других удружења која се баве екологијом, те представници локалне власти који су надлежни за ову област.
 
Код нас је алергија на амброзију врло раширена, јер се биљка прилично размножила и на округлом столу било је ријечи о штетном дејству амброзије на здравље људи, те како помоћи алергичним на амброзију.

 
-Наше удружење се већ годинама бави проблемом амброзије и њеног утицаја у пољопривреди, као и на здравље људи. Одштампали смо и летак с упутствима како да се људи сами заштите, а,  иначе, основни циљ пројекта ,,Превенција алергије на амброзију“ је подстицање градске власти да набави уређај за мјерење концентрације полена амброзије у ваздуху. Мислим да би то било од велике помоћи људима, јер би на вријеме могли да предузму одређене мјере заштите“, рекла је предсједница Удружења жена ,,Искра“ Ружица Тривковић.
 
Радмила Нешковић, виши стручни савјетник у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, каже да се одређена средства издвајају и улажу на чишћење амброзије, првенствено на кошење јавних површина.
 
-Међутим, често се ни то не успије урадити у оптималном времену, тако да се амброзија развије, крене да цвјета и праши, а онда више није право вријеме за њено уништавање“, указује Радмила Нешковић која сматра да није још довољно развијена ни свијест људи о њеном штетном утицају и обавезном уклањању, тако да је амброзија све више заступљена како на обрадивим, тако и јавним површинама.
 
Гордана Игњић Ћато, пулмолог у бијељинској болници, каже да алергије полако постају болест модерне цивилизације.
 
-Амброзија је биљка која има највећи алергогени потенцијал и једна четвртина становништва сензитивна је на полен амброзије“, прецизира Горгана Игњић Чато која наводи да се симптоми алергије на амброзију крећу од оних слабих, а то су свраб очију, гребање у грлу, цурење из носа, до тешких, а то су отежано дисање и гушење, због чега могу да заврше у болници.

Докторка  наглашава да сви треба да имамо емпатију за људе који живе поред нас, те да сви треба да радимо на сузбијању ове штетне биљке.

Semberija info