УСПЈЕШНО УРАЂЕНА ОПЕРАЦИЈА ДЕФОРМИТЕТА СТОПАЛА КОД ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА РЕУМАТОИДНИМ АРТРИТИСОМ :: Semberija INFO ::

 

УСПЈЕШНО УРАЂЕНА ОПЕРАЦИЈА ДЕФОРМИТЕТА СТОПАЛА КОД ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА РЕУМАТОИДНИМ АРТРИТИСОМ


У бијељинској болници данас је успјешно оперисана пацијенткиња са деформитетом стопала, која болује од тешког облика реуматоидног артритиса. Операцију је извео стручњак за хирургију стопала и скочног
зглоба др Горан Лекић, ортопед из Београда уз асистенцију ортопеда бијељинске болнице.
 
Према ријечима шефа ортопедијског одјељења Болнице у Бијељини др Игора Поповића, ради се о шездесетогодишњој пацијенткињи која се у ову здравствену установу јавила са узнапредовалим деформитетом стопала због којег више није била у могућности да обује конфекцијску обућу.
 
„Усљед изражене деформације стопала са луксацијом зглоба, пацијенткиња није имала правилан ослонац, због чега су се појавиле ране на појединим дијеловима стопла. Њено кретање је било потпуно ограничено“, рекао је др Поповић.
 
Операција, која је трајала 120 минута, успјешно је завршена и сада се очекује период опоравка, након чега ће пацијенткињи бити омогућено нормално кретање.
„Реуматоидни артритис је болест која је веома прогресивна, која временом доводи до смањеног квалитета костију и промјена на зглобовима. Најчешче се јављају промјене на шакама и стопалима. Пацијенти се лијече код реуматолога конзервативно, али са годинама долази до деформација које захтијевају оперативно лијечење. Обољели од реуматоидног артритиса имају смањен квалитет кости, што чини оперативне захвате компликованијим и захтјевнијим.“, рекао је др Лекић, предсједник Српског удружења за хирургију стопала и скочног зглоба.

„Ортопедија је грана хиругије која се у нашој установи убрзано развија захваљујући разумијевању менаџмента болнице, на челу са проф. др Златком Максимовићем, за све веће захтјеве наших корисника за услугама из ове бласти. Веома смо сречни што ћемо хиригију стопала и скочног зглоба, коју уводимо као нову процедуру у нашој установи, усавршавати уз асистенцију др Горана Лекића, који је знање стицао у највећим европским медицинским центрима“, истакао је др Поповић.