КАД КУКУРУЗ ЗАМИРИШЕ :: Semberija INFO ::

 

КАД КУКУРУЗ ЗАМИРИШЕ


Поуздан знак да је  љето на врхунцу јесте појава уличних продаваца кукуруза. Истина, кукуруз можемо јести током цијеле године, али баш онај који приспијева у љето је најукуснији и најздравији. Кад са уличних ћошкова замирише кувани или почени кукуруз, мало ко може да одоли том укусном залогају с ногу.
 
Куван или печен кукуруз стандардна је понуда и на бијељинским улицама, барем што се тиче локација у самом центру града. Већ од јутра на Зеленој пијаци љубитељи укусних клипова могу их купити  ,,Код Паје“, а поподне и у вечерњим сатима замиришу  на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића.
 
Бијељинци  су одувијек вољели кукуруз, било куван или печен, па га зато није увијек лако добити.

-Шефе, може ли један кувани?, пита пролазник, уживалац шетње корзом по топлој јулској вечери  који је, по изласку иза ћошка Робне куће, на корзу прво налетио на колица из којих мами мирис куваних кукуруза.

-"Жао ми је, тренутно нема , биће за пет-шест  минута", извињава се продавац   муштерији који је затим сјео на оближњу клупу и одлучио да стрпљиво сачека да се кукуруз скува. 
  
 
Домовина кукуруза је Америка, а у Европу је стигао у 16. вијеку  Колумбовом заслугом, због чега се у почетку узгајао само у Шпанији и Италији. Данас је широко распрострањена безглутенска житарица.  По доласку у Европу брзо се раширио и одхранио је  милионе људи.

И код нас је кукуруз једна од најважнијих пољопривредних култура. Има га неколико врста, а најпознатији је кукуруз шећерац.

​Семберија инфо