Свјетски дан борбе против дијабетеса: Дом здравља Бијељина организовао бесплатне превентивне прегледе :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан борбе против дијабетеса: Дом здравља Бијељина организовао бесплатне превентивне прегледе


Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, Дом здравља Бијељина организовао је данас у Тржном центру Том, бесплатне превентивне прегледе мјерења шећера у крви, холестерола и мјерење притиска.



Борко Којић, љекар опште праксе Дома здравља Бијељина,  истиче да је у посљедње вријеме евидентан пораст обољелих од дијабетеса, посебно у млађој животној доби, чему доприноси начин живота, брза исхрана и стрес.



- Савјетујем свим старијим особама, који имају породичну анамнезу, ко осјети симптоме дијабетеса да се јави, да дође да провјеримо. Најчешћи симптоми дијабетеса су сувоћа уста, учестало мокрење, неконтролисана жеђ, губитак тежине, умор, али све су то неспецифични симптоми који би могли, а и не морају да значе да је то дијабетес, тако да је ипак најбоље да дођете на преглед. Највећи проблеми које ствара дијабетес су микро и макро васкуларне компликације које су јављају када је шећерна болест у одмаклим фазама. Уколико се пацијент редовно контролише, пази на исхрану, на животне навике, редовно узима терапију, до тога практично и не мора да дође“ , рекао је доктор Којић.

Према званичним подацима у БиХ је регистровано 399.000 обољелих од дијабетеса, од којих у Републици Српској око 100.000, а у свијету годишње од дијабетеса и компликација усљед тог обољења умре четири милиона људи.


Семберија инфо - С. Николић