Велики број Бијељинаца присуствовао паљењу бадњака на Градском тргу :: Semberija INFO ::

 

Велики број Бијељинаца присуствовао паљењу бадњака на Градском тргу


Окупљени око дрвета мира - око бадњака

Вечерас је велики број грађана Бијељине и Семберије, на препуном  Тргу краља Петра Ослободиоца, испред зграде Градске управе, присуствовао традиционалном паљењу бадњака.

Након вечерње литургије, која је служена у цркви Светог Георгија и литије кроз град,  Његово преосвештенство епископ зворничко - тузлански Фотије, благосиљајући бадњак, рекао је да ће бадњак вечерас бити унесен у бројне православне домове, станове, куће, села, градове, свугдје тамо гдје живи српски народ, јер је то народни обичај.



 “Да будемо вечерас окупљени око дрвета мира, око бадњака, да будемо окупљени око Христа Господа који је дошао на овај свијет да донесе небески мир, не пролазни, земаљски, политички, већ мир који сједињује човјека са Богом и тај мир ће трајати, акобогда, на вјеке вијекова. Зато је Божић темељ свих других хришћанских празника. Из Божића је васкрсење, вазнесење, празник силаска Светог духа на апостоле и сви други празници, цјелокупан годишњи фонд празника почиње и завршава Божићем. Зато је данас велики дан. Сјећамо се догађаја из  Витлејема, када се Господ родио у скромној пећини Витлејемској”, поручио је владика Фотије, пожеливши градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу да, заједно са својим сарадницима, Бијељину води путем мира, путем добра и заједништва.

“Овдје живе у највећем броју православни Срби, али има и других народа који од нас треба да виде врлину, да виде на нашим лицима и у нашим очима радост, јер је овај дан благословен дан. Нека овај град иде путем мира, благослова Божијег, напретка, развоја, да у њега људи долазе, никада не одлазе и да живимо у слози једни с другима. Живјели, Бог вас благословио. Христос се роди”, поручио је владика Фотије.

Градоначелник Љубиша Петровић, обративши се традиционалним поздравом: “Мир Божји, Христос се роди!” и пожелио је да бадњак озари сваки дом, сваку душу и све оне који празнују ове хришћанске празнике.
 “Вечерас смо ту и да пошаљемо поруке мира, љубави, поштовања према свима који живе на овим просторима. Жеља нам је да живимо у миру, у међусобној слози и љубави. Нека ово вече донесе радост и срећу свим људима добре воље”, поручио је градоначелник Љубиша Петровић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић