ВЈЕЧНА КУЋА РИСТЕ ФАРАОНА :: Semberija INFO ::

 

ВЈЕЧНА КУЋА РИСТЕ ФАРАОНА


Foto: novosti.rs
У селу на Мајевици гастарбајтер супрузи и себи саградио луксузну капелу. Уложене десетине хиљада евра, а после освештања славље
 
РАСКОШНО, али за наше прилике необично славље, приредио је повратник из Швајцарске Ристо Марковић у Доњим Пиперима на Мајевици после освештавања капеле на најлепшем видиковцу у селу, у којој ће једног дана бити његово вечно почивалиште и почивалиште његове супруге.
 
У стилу египатских фараона, овај брачни пар, који гази 70. годину, припремио је унутар капеле заједничку гробницу и саркофаге. Капелу је осликао иконописац из Београда, а међу иконама, по избору наручиоца, нашли су се и ликови Ристе и Петре са крстовима у рукама.
 
Ристо нам каже да је једно од шесторо деце у породици и да их живот није мазио.
 

- Жеља ми је одувек била да направим овај храм, који ће остати вечно моме селу и мештанима. Ово ми је била животна жеља, а коме човек да испуни жељу ако неће сам себи? - каже овај добродушни Мајевичанин, који је у присуству родбине, пријатеља и комшија за ову прилику приредио велико славље.
 
Ристо са осмехом слуша оговарања и каже да му с материјалне стране није било тешко да изгради ово здање. Само је мајсторима за градњу и уређење капеле дао више од 150.000 КМ, а за материјал и много више.
 

ПОГЛЕД
- Сеоско гробље је мало, а свет је такав да ни центиметра не би уступио ни за гроб, а камоли за капелу. Овде је, опет, велико пространство, прелеп поглед... - каже Марковић.


- Људи ме питају зашто сам то урадио. А зашто да не урадим кад имам новца толико да могу још три овакве капеле да саградим и да опет остане довољно мени, жени и деци. Ни деца нису ову идеју добро прихватила, осим кћерке Свјетлане. А свима ће остати доста иметка. Покуповао сам станове, имам стотину дунума земље, кућу, и у њој све што је потребно - приповеда Ристо Марковић, кога већ прозваше Ристо Фараон.

Након освећења капеле, под огромном белом шатром на суседној ливади уследило је славље, уз музику и обиље хране и пића.

(новости.рс)