ГИК БИЈЕЉИНА: ИЗЛАЗНОСТ ДО 9 ЧАСОВА 5,8% :: Semberija INFO ::

 

ГИК БИЈЕЉИНА: ИЗЛАЗНОСТ ДО 9 ЧАСОВА 5,8%


Излазнос на референдум за опозив градоначелника Бијељине, до 9 часова износи 5, 8 посто, потврдила је на првом пресјеку предсједник ГИК Дијана Савић Божић. Према њеним ријечима, бирачка мјеста на референдуму о опозиву отворена су, али и даље има проблема са посматрачима и предсједницима бирачких одбора испред политичких субјеката који су позвали грађане да поступају мимо закона и правила, прописаним за овај поступак.

- Опструкције су због паравана на кабинама за гласање. Градоначелник је јавно позивао путем свог Фејсбук профила, као и СДС и на трибинама, да на бирачким мјестима гдје не буду паравани окренути онако како он жели, а не у складу са Изборним законом Републике Српске и Правилником  (о спровођењу опозива ), неће дозволити спровођење изборног процеса и да су спремни на ригорозније мјере", рекла је Божићева и додала да се то, нажалост, догађа на великом броју бирачких мјеста јер се ти посматрачи крећу, направе проблем на једном бирачком мјесту и наставе на друго. Дијана Савић Божић је изјавила да опструкције пријављују надлежним органима и "у ходу" рјешавају проблеме.

- Одговорно тврдим да ће Комисија испоштовати законске и подзаконске прописе и да ће поступак опозива бити спроведен без обзира на све опстукције", истакла је Божићева. Она је поновила да морају радити у складу са законом и подзаконским прописима и упутила апел члановима бирачких одбора, посматрачима и политичким субјектима да се то поштује.

- Немојте тјерати људе да раде противзаконите радње јер ће они за њих одговарати", поручила је Божићева.


Семберија инфо