У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН 7. АПРИЛ - СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН 7. АПРИЛ - СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА


ЈЗУ Дом здравља Бијељина обиљежила је са неколико активности 7. април, Свјетски дан здравља. Тако ће данас  до 17 часова медицинско особље ове здравствене установе у TC City Mall Бијељина грађанима Бијељине дијелити летке који имају превентивно-информативни садржај.

- Овогодишњи Свјетски дан здравља код нас у Дому здравља Бијељина се поклапа са почетком вакцинације против ХПВ (хумани папилома вирус) инфекције. Тако да ћемо обиљежавање Свјетског дана здравља искористити у сврху промоције ХПВ вакцине. Наш фокус је на што већем броју дјеце која ће доћи да приме препоручену вакцину против ХПВ-а. Из тог разлога смо данас овдје да информишемо, нарочито млађе особе о потреби и могућности вакцинације против ХПВ-а. Поред вакцинације подсјетићу још и на важност превентивних прегледа свих узрасних категорија, од дјеце и омладине до пензионера“, изјавила је др Бојана Палексић Докић, начелница Службе породичне медицине у ЈЗУ Дом здравља Бијељина.



Хумани папилома вирус спада у групу кожних и полних болести. Сматра се да 60% жена током генеративне доби бива заражено једним или више од стотињак познатих типова вируса, док је преваленција у мушкој популацији нижа.  Преваленција заразе ХПВ-ом у млађим добним скупинама (18-25 г.) износи око 60%. Данас је познато више од 70 генотипова ХПВ-а. Сви папиломавируси показују склоност епителу коже и мукозног ткива творећи туморе епитела. Оштећење епитела високог степена нарочито рак грлића матернице повезана су с инфекцијом тзв. "високоризичних" папилома вирусима ХПВ-16 и ХПВ-18. Управо је рак грлића материце четврти најчешћи рак међу женама.

Превентивним прегледима и правовременом вакцинацијом може се смањити ризик од појаве ове врсте рака. За дјевојчице и дјечаке узраста од 11 до 14 година вакцинација против ХПВ-а се може извршити у Дому здравља Бијељина и потпуно је бесплатна. У Републици Српској је доступна најсавременија вакцина која штити од инфекција типовима ХПВ-а који могу изазвати карциноме.

Свјетска здравствена организација ове године обиљежава 75 година постојања под слоганом „Здравље за све“. 


Семберија инфо - И. Гутић