Састанак на РиТЕ Угљевик о проблемима инфраструктуре - Цвјетиновић: "Морамо ићи ка трајним рјешењима” :: Semberija INFO ::

 

Састанак на РиТЕ Угљевик о проблемима инфраструктуре - Цвјетиновић: "Морамо ићи ка трајним рјешењима”



У Руднику и Термоелектрани Угљевик данас је одржан састанак Управе предузећа и руководства општине Угљевик са представницима мјештана села Мезграја Гај, Мезграја Коса, Стари Угљевик, Угљевик Село, Фалчићи, Јаблани и Сарије код Угљевика због незадовољства стањем инфраструктуре у наведеним селима.

Данашњи састанак није почетак активности по овом питању, рекао је директор Рудника и Термоелектране Угљевик Дико Цвјетиновић и додао да је у понедјељак са мјештанима Угљевик села договарао дугорочно рјешење проблема који муче становнике ових села.

Он је у изјави новинарима након састанка рекао да њихови проблеми “нису од јуче” и да незавидна ситуација у овим угљевичким селима траје већ скоро деценију.

“Морам бити искрен, свој посао у претходном периоду није радило ни руководство РиТЕ Угљевик, а исто тако ни локална заједница. Сви знамо да локална заједница добије пројекат рударских радова, упозна се с тим, усвоји га, и требало би на основу тог пројекта да планира измјештање свих инфраструктурних путева, струје, водовода и свега другога, а наравно да то Рудник и термоелектрана финансира. Нажалост, то се није радило адекватно у претходном периоду, није се радило на вријеме, и дошли смо у ситуацију у коју смо дошли”, рекао је Цвјетиновић након састанка.

Говорећи о проблемима водоснабдијевања у овим селима, Цвјетиновић је рекао да је у току ове седмице предузеће “Компред” из Угљевика задужено да хитно алтернативно уради један дио водовода, како би мјештани имали воду.

“Исто тако, са “Електро-Бијељином” смо направили договор, а они раде и јуче и данас на измјештању одређеног броја стубова како би обезбједили несметано снабдијевање мјештана струјом”, рекао је Цвјетиновић који је том приликом изразио незадовољство брзином одвијања процедура.

“Процедура око далековода покренута је још прије годину и нешто дана. Шест мјесеци  смо у овој години чекали да добијемо грађевинску дозволу. Расписали смо тендер, имамо отварање понуда 16. октобра и надам се да нећемо имати проблема око избора извођача, како би то питање трајно ријешили”, каже он.

Тендер за измјештање водовода, према његовим ријечима, расписала је и Општина Угљевик, и то на основу споразума са РиТЕ Угљевик од прошле године. Понуде се отварају 20. октобра, а Цвјетиновић изразио наду да ће се након тога трајно ријешити питање водовода у угроженим мјестима.

Поред снабдијевања струјом и водом, мјештани су огорчени и стањем путне инфраструктуре. Из РиТе Угљевик истакнуто је да се и данас ради на двије трасе како би се санирала два пута и како би се мјештанима омогућио несметан приступ.

“Али, све је то привремено, ми морано ићи ка трајним рјешењима. Јуче сам имао разговоре са начелником Угљевика, а ми из Управе РиТЕ Угљевик смо већ данас послали допис општини тражећи да и они предложе своје чланове комисије, како би у наредних мјесец дана, дефинисали и дали приједлог за трајно измјештање мреже локалних путева. То је у надлежност локалне заједнице, а финансираће РиТЕ Угљевик”, истиче Цвјетиновић.

Говорећи о регионалном путу, из управе Рудника и Термоелектране истакли су да је већ раније склопљен споразум о томе са “Путевима Српске”, да се ради на проналажењу трајног рјешења, а да је РиТе Угљевик већ уплатило аванс за пројектовање.

“Ја се надам да ћемо у наредном периоду озбиљније приступити рјешавању свих ових проблема. Ми испред РиТЕ Угљевик хоћемо сигурно. Док сам ја на челу овог Предузећа сигурно ћемо радити на овим питањима, а надам се да ћемо имати и добру сарадњу са Општином Угљевик”, закључио је Цвјетиновић.