Прва самостална изложба Матије Кањерића у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Прва самостална изложба Матије Кањерића у Бијељини


У галерији Центра за културу “Семберија” вечерас је отворена прва самостална изложба Матије Кањерића, младог бијељинског умјетника који је 2021. године дипломирао на Факултету ликовних умјетности у Београду, смјер Сликарство у класи професора Добрице Бисенића. Мастер студије графике Кањерић је завршио у класи професорке Катарине Зарић 2022. године.



Изложба “ Хyперпараметар” представља први самостални умјетнички пројекат Матије Кањерића, настао у сарадњи са мултимедијалним колективом Трака и Галеријом центра за културу “Семберија”.



У својим радовима аутор преиспитује интеракцију између онога што је дигитално креиран мотив, суочен са сликарским правцима, односно служи се поступком дигиталног колажа зарад конституисања нове дигиталне цјелине.



“Кроз колажну технологију, кроз интермедију, покушавам, заправо, да дефинишем нешто што је проблематика нечега што би била артифицијелна интелигенција, имплементирана у умјетности данас. Надам  се да оваква умјетност може кореспондирати са савременом публиком данас, јер је тематика актуелна. Комуникација са амбијентом и средином у којој живимо је неминовна”, каже Кањерић, истичући да постоји танка линија између рационалног и ирационалног, односно надреалног.



Млади умјетник каже да кориштење нових дигиталних програма често утиче на губљење идентитета код ликова, али се радови конципирају тако да се истичу неки други важни мотиви, тако да се комплетна поставка чини познатом и препознатљивом оку посматрача.



(Семберија инфо)