ПРОТЕСТ СЕМБЕРСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ДУВАНА :: Semberija INFO ::

 

ПРОТЕСТ СЕМБЕРСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ДУВАНА


Семберски произвођачи дувана, њих више од стотину, организовало је данас протесно окупљање на магистралном путу Бијељина – Брчко, у Доњој Чађавици, изразивши јавно своје негодовање због тешких услова којима су изложени већ годинама, када је у питању производња и пласман домаћег дувана. На почетку ове године, кажу семберски дуванари,  потпуно је доведена у питање производња дувана у Семберији и на подручју Посавине. Дуга тракторска колона, са стотињак трактора, упутила се и у круг предузећа „Дуван“ у Бијељини.

Чедо Готовчевић, директор предузећа „Дуван“ каже да је главни разлог протесног окупљања произвођача дувана нелогичан систем обрачуна ПДВ-а на основу претпостављене, а не на основу стварне производње дувана, чиме је доведен у питање опстанак бијељинског „Дувана“, али и других организатора производње дувана у БиХ, фирми у Градачцу и Орашју.

„Наша производња не може поднијети толике износе обрачунатог ПДВ-а. У Регионалном центру УИО у Тузли обрачунавају ПДВ на основу засијаних сјеменки дувана, а не на основу произведеног дувана. Тражили смо да изађу на њиве и да преконтролишу какво је стање са дуваном, али они то не прихватају. Жалили смо се, али разумијевања нема, изузев вербалне подршке неких министарстава. Доведено је у питање уговарање и производња дувана у Семберији и Посавини“, каже Готовчевић.

Миленко Готовчевић из Велике Обарске каже да је прошла година била изузетно лоша за дуванаре.
 

„Са наметима, којима Управа за индиректно опорезивање БиХ – Регионални центар Тузла  притишће организатора производње дувана, бијељинско предузеће „Дуван“, угасиће се потпуно производња дувана у Семберији. Пуно домаћинстава ће престати с овом производњом, а млади људи ће отићи у иностранство. УИО БиХ – Регионални центар Тузла поставља немогуће услове предузећу „Дуван“. Унапријед се опорезује претпостављена производња дувана на основу засијаних сјеменки дувана, што је нелогично. Без организоване производње ми ћемо угасити ову производњу. Ми тражимо јединствен закон о дувану на нивоу БиХ, али и дугорочни план  производње дувана и других култура“, каже Миленко Готовчевић који је дуван садио на површини од око пет хектара.

Свето Михајловић, власник предузећа „Дуван“ каже да је у питању невиђена самовоља чиновника у Регионалном центру УИО у Тузли.

„Ово је једина организована пољопривредна производња у БиХ и сада је желе зауставити, односно уништити. Од производње дувана у Семберији живи 120, у Посавини 180 породица. Ове бројке множите са шест радника који се у сваком домаћинству ангажују на производњи дувана. У Херцеговини нема организатора производње, иако се и тамо производи  дуван. Велике количине дувана с тог подручја иду на црно тржиште. Ми се боримо против црног тржишта и настојимо да све произведене количине дувана откупимо од дуванара. Нико у Европи не обрачунава на овакав начин ПДВ на дуван. Нас су прогласили за удружени криминални покрет, а то је тешка увреда и због тога ће услиједити тужба с наше стране“.

Михајловић каже су запослени у Регионалном центру УИО Тузла на волшебан начин израчунали да  педесетак тона дувана с подручја Семберије завршава на црном тржишту.
 

„Они су у Тузли процијенили да дуванари произведу око 350 тона, те да је негдје скривено око 50 тона дувана. Нудили смо им да контролишу сва пољопривредна газдинства, те да утврде гдје се налази тај скривени дуван. Ми смо за 2016. годину уплатили 300.000 КМ на име ПДВ-а, док су нам за 2017. годину обрачунали 500.000 КМ. За 2018. и 2019. годину неће имати од кога наплатити ПДВ, јер ми не можемо пословати под оваквим условима“, каже Михајловић.

портал Семберија инфо (Љ. Љубојевић)