ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА „СИНДИКАТ У РУДНИКУ И ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ УГЉЕВИК“ :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОВИСАНА МОНОГРАФИЈА „СИНДИКАТ У РУДНИКУ И ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ УГЉЕВИК“


У угљевичком Центру за културу синоћ је промовисана монографија „Синдикат у Руднику и термоелектрани Угљевик“.
Аутор  Слободан  Марковић, који је радник Рудника и термоелектране /РиТЕ/  Угљевик, рекао је да је монографија издата у поводу јубилеја који се обиљежавају  сљедеће године, 120.  година Рудника и 40 година Површинског купа Богутово Село,  које овај привредни гингант обиљежава.
„Синдикат настаје са индустрализацијом у  свијету, а први вид индустијализације у Угљевику се појављује са отварањем Рудника прије 119. година, и за њега је везан развој Угљевика, и настанак и нестанак Старог Угљевика и развој Новог Угљевика“, рекао је Марковић новинарима.
Он је истакао да монографија прати три приче, прва је развој Рудника, друга је утицај Рудника на Угљевик и околину  и трећи ниво приче је синдикализам.
„Радници који су радили и раде у Руднику су покретачи  развоја комплетне општине и регије али и борци за социјална права радника“, нагласио је Марковић.
Он је напоменуо да се Монографија припремала годину дана прије него што је издата и да  није продајног карактера већ за циљ има да будуће генерације виде снагу синдиката али и  успомену радницима овог привредног предузећа.
„Књига говори о настанку синдиката, пред  Други свјетски рат, те развој у доба социјалистичке Југославије а највећи дио монографије  је посвећен периоду након одбрамбено-отаџбинског рата јер се појављује приватизација фирми али се појављује и улога синдиката као заштите раднике у остваривања њихових социјалних права у друштву“, казао је Он.
Марковић је додао да је Синдикат Рите Угљевик  један од најорганизованијих у оквиру Синдиката „Елекропривреде Републике Српске“,  али и цјелокупног  Синдиката  Републике Српске и да је управо он понос Угљевика.
Предсједник Синдикалне организације РиТЕ Угљевик, која је издавач монографије,  Зоран Мићановић рекао је да је повод књиге Дан рудара који се обиљежава 17 децембра.
„Сљедеће године обиљежавамо  значајне јубилеје, 120. година Рудника али и 40 година Површинског копа Богутово Село, и управо је у овој  монографија написан историјат Синдиката  РиТЕ Угљевик“, рекао је Мићановић.
Он је изразио увјерење да ће будуће генерације наставити традицију бављења рударства у Угљевику.