Градски парк Бијељина: Откривене бисте српским великанима :: Semberija INFO ::

 

Градски парк Бијељина: Откривене бисте српским великанима


У склопу обиљежавања Славе града – Светог Пантелејмона, у Градском парку у Бијељини, у његовом централном дијелу, данас су, уз присуство бројних гостију и званица, Његовог преосвештенства епископа зворничко тузланског Фотија, члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, академика Матије Бећковића, домаћина славе, градоначелника Бијељине Миће Мићића, те  народних посланика и одборника, откривене бисте четворици српских великана, оних који су својим дјелом и животом обиљежили српски род, Николи Тесли, Михајлу Пупину, Иви Андрићу и Јовану Дучићу.



Градоначелник Мићо Мићић том приликом је истакао да се свечаност обиљежавања крсне славе одржава у скромнијим условима због забране окупљања већег броја људи на једном мјесту у условима пандемије вируса корона.

„Градски парк у Бијељини смо уљепшали и употпунили бројним садржајима. Данас откривамо бисте српских великана. Идеју за овај садржај дао нам је наш покојни Слободан Станојловић, који однедавно није међу нама. За Бијељину су својим боравком и дјелом везани Јован Дучић и Михајло Пупин, док о дјелу Николе Тесле и Иве Андрића знамо пуно, као и о томе шта они значе за српски народ. Нека нам Свети Пантелејмон буде духовни вођа, а ови људи су наше свјетовне вође и примјер како треба да се развија српски народ“, истакао је градоначелник Мићић, нагласивши да је Градски парк оаза мира и најљепши дио града у коме живимо, те да га треба чувати и његовати.



 Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је том приликом да српски народ, уз великане који су добили заслужено мјесто у бијељинском Градском парку, чува и његује свој идентитет.

„Ми смо се кроз историју, као што и данас то чинимо, перманентно борили за свој идентитет. Вриједности Српске православне цркве нападнуте су у региону, посебно у Црној Гори. Ми се боримо да очувамо право на своје постојање на овим просторима. Због тога је важно обиљежавати великане наше историје и новим генерацијама преносити вриједности људи који су обиљежили нашу историју“, изјавио је Милорад Додик.

Академик Матија Бећковић, у свом надахнутом говору, изјавио је да је високо почаствован позивом да на славу града Бијељина благослови славу и четири светила српске науке и културе, чијим је ликовима Бијељина освијетлила свој давно освијетљени и обијељени образ.

„Знамо да је најсветији манастир Свети Пантелејмон у Светој Гори, недалеко од Хиландара. Овај светац је многима враћао вид, а његовом дјелу се придружује и Семберија видовитог Филипа Вишњића, српског Хомера. Овога пута су овдје дошли, да заувијек ту остану, четири српска јеванђелиста, који су уписани у ствараоце и бранитеље универзума. Надомак Споменика краљу Петру Ослободиоцу, стижу и његов први амбасадор Јован Дучић, као и амбасадор неговог сина, Иво Андрић, те планетарни заступници српског рода, библијских имена, Михаило и Никола“, истакао је у надахнутом говору академик Бећковић.

У име покретача и реализатора идеје да се у Градском парку поставе бисте српских великана, присутнима се обратио Мијомир Павловић,  нагласивши да се прије пет до шест година код групе грађана јавила идеја о подизању споменика српским великанима у Градском парку.

„Браћа Борислав и Слободан Станојловић су покренули идеју подизања споменика знаменитим српским научницима и књижевницима. Наша је обавеза да трајно чувамо ове споменике, јер ће они од данас красити наш парк. Заслуга ових великана је подизање угледа спског народа у свјетској заједници и то се не може заборавити. Споменике српским великанима исфинансирали су властитим средствима браћа Борислав и Слободан Станојловић, Драго Мирковић, Мићо Мићић, Цвијетин Ристановић и Мијомир Павловић. Ово дјело треба да служи наредним генерацијама и ово је први корак његовања задужбинарства у Бијељини“, истакао је Павловић.

Семберија инфо