РАСВИЈЕТЉЕНО ОКО 96 ОДСТО КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА :: Semberija INFO ::

 

РАСВИЈЕТЉЕНО ОКО 96 ОДСТО КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА


Стање безбједности било је задовољавајуће, речено је на редовној конференцији за медије  Полицијске управе Бијељине на којој су презентовани резултати рада за мјесец јул  2020. године за подручје које  оперативно покрива ова полицијска управа.

-У мјесецу јулу није било кривичних дјела која би својим последицама изазвала већу узнемиреност јавности, а што се огледа стањем безбједности на терену и статистичким показатељима, изјавио је начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић прецизирајући да су у мјесецу јулу  евидентирана 74 кривична дјела, што је за око 13 одсто мање у односу на исти период 2019. године.  Због основа сумње да је  67 лица починило кривична дјела, надлежним тужилаштвима је поднесен 61 извјешта.

 У структури кривичних дјела  најбројнија су дјела општег криминалитета која чине чак 92 одсто од укупног броја евидентираних кривичних дјела, затим дјела из области  злоупотребе опојних дрога, привреде, те из области безбједности саобраћаја. 

Како је истакао, изузетно је висок коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела и он износи око 96 одсто, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу око 92 одсто, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела против имовине је 100 одсто.   

– Захвалио бих нашим грађанима на свјесном и одговорном понашању, јер су слушали наше савјете и у складу са својим могућностима заштитили своју имовину у сезони годишњих одмора, рекао је Ћосић наводећи да у прилог томе говори чињеница да су у мјесецу јулу за око 40 одсто евидентирали мање кривичних дјела против имовине у односу на јули прошле године.   
 

Када је ријеч о стању у саобраћају, начелник ПУ Жарко Ћосић наводи да је током јула, а у циљу унапређења саобраћаја, из саобраћаја  искључено 42 возила и 234 возача.  

 -Још бих напоменуо да се на нашем подручју, а у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и даље  спроводи кампања ,,Вози опрезно, путуј безбједно“.  Иначе, мјерење брзине на нашим путевима у мјесецу августу врши се помоћу мјерних уређаја за контролу брзине кретања у аутоматском моду који су ангажовани како на магистралним, тако и на регионалним и локалним путевима , а све са циљем смањења брзине кретања моторних возила, истиче Ћосић прецизирајући да ће се од 21. до 31. августа контрола мјерења брзине вршити помоћу уређаја дуал.     

Инспектор сектора полиције Полицијске управе Бијељина Симун Цвјетиновић   наводи да је у току мјесеца  јула евидентирано 80 прекршаја нарушавања јавног реда и мира, док је у упоредном периоду прошле године евидентирано 78 прекршаја.     
                                                                                                                                                                                                  -  Међу најзаступљенијим прекршајима  су туча и физички напад (19 прекршаја), вријеђање другог лица ( 15 прекршаја) и свађа, вриска и непристојно понашање  (13 прекршаја).

Kао резултат појачане активности на сузбијању просјачења у јулу је регистровано 15 прекршаја. У току јула мјесеца нисмо имали случајева нарушавања јавног реда и мира у којима је учествовало пет и више лица. Укупно су евидентирана 72 извршиоца, међу којима 21 повратник и два малољетна лица. Полицијски службеници ПУ  Бијељина су у посматраном периоду починиоце против јавног реда и мира санкционисали издавањем 57 прекршајних налога и подношењем 12 захтјева за покретање прекршајног поступка Основном суду Бијељина , прецизира Цвјетиновић.    
                                                                                                                                                                                            Како истиче, у циљу побољшања стања  безбједности саобраћаја ПУ Бијељина је у јулу предузимала мјере и радње са циљем евидентирања прекршаја који се доводе у везу са тежим облицима саобраћајних незгода, превасходно на брзини кретања и контроли алкохолисаности возача.  

Контрола брзине кретања вршена је са три  пресретача. Полицијска управа је задужила пресретач који ће у наредном периоду у континуитету вршити контролу брзине моторних возила, каже Цвјетиновић који, подсјећајући да првог септембра почиње школска година, упућује апел возачима да у зонама школа повећају пажњу, а смање брзину кретања како би повећали безбједност дјеце у саобраћају.

Успјешни у борби против свих видова општег криминалитета
 Сагледавајући стање у области криминалитета на подручју Полицијске управе Бијељина за мјесец јул ове годне, речено је да су полисијски скужбеници успјешно одговорили на све безбједносне изазове када су у питању послови откривања и спречавања кривичних дјела.  

Начелник сектора крим полиције Срђан Гајић наглашава да су у јулу мјесецу 2020. године остварени много бољи резултати у борби против свих видова општег криминалитета, поготово у односу на исти период 2019. године.  

 -У исто вријеме повећан је и коефицијент укупне расвијетљености. Поред тога евидентирано је 45 одсто више расвијетљених кривичних дјела по непознатом починиоцу у односу на јули претходне године, а истовремено је евидентирано око три одсто мање кривичних дјела из области општег криминалитета. Само током јула припадници ПУ Бијељина, на подручју града Бијељине, предузимајући  планске оперативне тачке, мјере и радње на сузбијању и откривању кривичних дјела против имовине, конкретно  тешких крађа , провале у трговинске радње  и куће, открили су два починиоца чиме су расвијетлили 16 кривичних дјела, наводи  Гајић.  
  
Он прецизира да је у јулу пријављено  укупно 30 кривичних дјела против имовине и поднесено 25 извјештаја против 28 лица, а коефицијент укупне расвијетљености је 100 процената.

Мигранти
Изазов у раду припадника Министарства унутзрашњих послова и Полицијске управе Бијељина  и током 2020. године представља мигрантска криза. Како је рекао начелник ПУ Бијељина Жарко Ћосић, она је и ове, као и  протеклих година захтијевала ангажовање додатног броја полицијских службеника у сузбијању илегалних прелазака границе. 
     
–Наши припадници су током протеклог периода учествовали у активностима чувања границе и адекватно одговорили на овај безбједносни проблем. У прилог томе говоре и подаци да је у мјесецу јулу забиљежено осам миграната који су илегално прешли границу, док их је у јулу прошле године евидентирано 58, прецизира Ћосић додавши да их је поријеклом највише из Марока. Ћосић истиче да нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја који су починили мигранти.

Семберија Инфо