АГРО-ПЛАН: Први семберски сертификовани произвођач органског поврћа у служби најугроженијих :: Semberija INFO ::

 

АГРО-ПЛАН: Први семберски сертификовани произвођач органског поврћа у служби најугроженијих


Многи становници Бијељине су се увјерили у најбоље из природе и најквалитетније на домаћем тржишту из производње социјалног предузећа Агро-План. Али не знају сви да кроз сваку куповину помажу четири младе жене из угрожених категорија, заједно с њиховим породицама. 

  

Вријеме је за чисто, здраво, свјеже, домаће поврће

Да ли размишљате о томе шта једете и колико је здраво то што уносите у организам? Брзи стилови живота неминовно утичу на здравље нас и наших најближих. Поврће и воће које можете наћи у савременим трговинама најчешће су ниске нутритивне вриједности са мало храњивих састојака јер се узгајањем и чувањем настоји продужити вијек трајања намирница.
 
О таквим производима можете пронаћи доста текстова. Но, ово није прича о њима. Представљамо вам ипак једну љепшу причу. Враћамо вас у вријеме чистог, здравог, сезонског и свјежег поврћа. Само оног које незагађено земљиште са подручја Бијељине може да произведе. Потврђено, органске производе. Али то није све...



Органско у служби социјалног


Представљамо вам првог семберског сертификованог произвођача органских поврћа регистрованог као социјално предузеће Агро-план. Зашто социјално? Значај социјалног предузетништва постаје све израженији са промјенама и изазовима које доноси савремено друштво, као што су сиромаштво, маргинализоване групе, избјегличке кризе, немири и ратови.  

Дугогодишња економска нестабилности и слабо развијено тржиште рада остављају за собом све више становника Босне и Херцеговине у социјалној потреби за које је важно пронаћи економско рјешење како би били у прилици живјети живот достојан човјека. Мали допринос економској сигурности Агро-план показује усмјеравањем прихода од продаје на улагања у производњу и плате четири младе жене запослене у производњи.



Шта је то социјално предузеће Агро-план?

Допринос бољем животу је Агро-план. Предузеће основано од стране невладине организације која уз 15 година искуства у раду са Ромима и Ромкињама у Бијељини, помјера границе и креће у окршај са предузетничким тржиштем. Идеја и повјерење донатора и институција је било све што су имали улазећи у овакав подухват 2017.године. Једна од таквих подршки је добијена и у оквиру пројекта „Унапређење социјалних услуга кроз јачање НВО у БиХ“, коју финанцијски подржавају CARE Чешка и Владе Чешке Републике, а имплементира CARE Интернатионал у БиХ. Једини циљ којим су се водили креатори идеје је економска стабилност жене, ромске жене.  

Јесења и прољећна сјетва

Од 2017. ка овом циљу Агро-план тежи пласирањем домаћих органских производа узгајаних на земљишној парцели у Семберији чија је укупна површина 0,74 ха. Органска производња се вриједним рукама запослених организује у три пластеника површине по 500 м² и дијелом на отвореном пољу. У пластеницима у току године организују се два процеса производње, јесења и прољећна сјетву. У рану јесен врши се садња лиснатог поврћа када заинтересовани купци већ у рано прољеће могу у понуди пронаћи зелену салату и млади лук. Прољеће је пак идеално за сјетву плодовитог поврћа и воћа па се на трпези током љета и до почетка јесени могу наћи прави органски парадајиз, чери парадајиз, краставац, паприка рога, паприка бабура, тиквице, кромпир, патлиџан, мрква, што обезбијеђује шири асортиман повртларских култура и већу могућност избора током цијеле године.  И за сезону прољеће/љето 2020. буквално јагода за крај, јагода узгајана по вертикалном принципу производње а све по органским принципима. Када смо већ код органског, гаранцију за квалитет ових производа потписује и цертификацијска кућа у БиХ, „ОК-Органска контрола“. Поред посвећености начелима и принципама органске производње, бриге о здрављу људи и заштити животне средине, битна конпонената овог предузећа јесте и едукација и активно уклучивање запослених у развој предузећа. С тога су обуке и учење саставни дио развоја. 



Куповином здравог поврћа бринете и о другима

Рад соцојалног предузећа Агро-план се заснива на вјеровању да чине добро и нуде квалитетно па ову филозофију желе размијенити и са својим купцима. Преданост у производњу коју дају запослене је дио захвалности према купцима који поред бриге о свом здрављу брину и о потребама оних којима је помоћ потребна. Куповином производа из овог узгоја засигурно омогућавате достојанствену зараду и економску сигурност за четири жене запослене у овом друштвено одговорном предузећу. 

Увјерите се у квалитет ових производа на зеленој пијаци у Бијељини штанд број 16 или ако већ не сумњате у њега, поручите доставу путем телефона 065/465-273 и стижу на вашу кућну адресу. Будете дио рјешења за социјалне проблеме данашњице. Будите дио оних који брину о себи и другима.