Апел на возаче двоточкаша и пјешаке :: Semberija INFO ::

 

Апел на возаче двоточкаша и пјешаке


На подручју Полицисјке управе Бијељина у прва три мјесеца 2024. године евидентано је повећање учешћа возача двоточкаша и пјешака у саобраћајним незгодама. Наиме,  у овом периоду пет возача двоточкаша од чега три возача бицикла и два возача мопеда су задобила теже тјелесне повреде као и два пјешака што чини 43% од укупног броја теже тјелесно повређних лица у саобраћајним незгодама.
 
Такође, девет пјешака и три возача двоточкаша су задобила лакше тјелесне повреде што чини 16% од укупног броја лакше повређених лица у саобраћајним незгодама.
 
Најчешћи узроци ових саобраћајних незгода су неприлагођена брзина кретања од стране возача мопеда, непрописно претицање и обилажење колоне возила у раскрсницама при чекању на промјену свјетлосног саобраћајног знака, необраћање пажње на пјешаке на обиљеженим пјешачким прелазима.  Пјешаци најчешће чине грешке у погледу  кретање ван пјешачког прелаза и некориштење свјетлоодбојног прслука при кретању коловозом у ван насељеном мјесту.
 
У циљу побољшања стања безбједности саобраћаја на подручју ПУ Бијељина и смањења учешћа ових категорија у саобраћајним незгодама апелујемо на возаче двоточкаша да при саобраћању користе искључиво саобраћајне поршине које су намјењене за кретање за те категогрије учесника у саобраћају. Такође, да у ноћним условима користе свјетлоодбојни прслук, да користе технички исправна возила са обевезним посједовањем свјетала на предњој и задњој страни и да користе искључиво површине које су намјењене за њих.
 
Наиме,  у последње вријеме примјетна је појава да бициклисти користе површине намјењене за кретање пјешака.
 
Посјећамо, да су пјешаци у обавези користити искључиво пјешачки прелаз осим ако је исти од мјеста гдје се налазе удаљенији од 100 метара, да користе површине ван колвоза а уколико нема таквих површина да користе лијеву ивицу коловоза или десну када улазе у превој или непрегледну кривину.
 
Такође, напомињемо да пјешак не смије користи колвоз када је под дејством алкохола за шта се сматра концентрација од преко 0,8г/кг алкохола у организму.   
 
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ
Александра Марић