СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ЧУВА ТРАДИЦИЈУ ЛАЗАРИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СКУД „СЕМБЕРИЈА“ ЧУВА ТРАДИЦИЈУ ЛАЗАРИЦЕ


Дјечији ансамбл ЈУ Српског културно-умјетничког друштва „Семберија“ из Бијељине обиљежио је данас празник Лазареву суботу традиционалном прољетном игром “Лазарице”. Програм обиљежавања је почео игром и пјесмом испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“ а завршен на платоу испред зграде Градске управе Града Бијељина.



СКУД „Семберија“ на овај начин баштини и чува традицију на вријеме када су на данашњи дан дјевојчице и дјевојке од раних јутарњих сати обилазиле домаћинства, играле, пјевале, благосиљале домаћина и призивале родну годину.
 


Градска управа Града Бијељина је била централно мјесто данашњег окупљања.
Сви учесници наступа пожељели су суграђанима благостање и срећу уочи предстојећег Васкрса.



-Лазарице су симбол, вијесници доласка прољећа и данас, још једном оживљени наши обичаји представљају увертиру пред наступајуће васкршње празнике. Данас смо се окупили да у добром расположењу дочекамо наше лазарице, да заједно прославимо Лазареву суботу и да у једној веселој атмосфери покажемо, заједно са нашим најмлађима колико среће и радости овај празник доноси. Срећни смо што је данас тако много дјеце са нама“, рекао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.
 
 
Семберија инфо