ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА ТРУДНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА ЗА ТРУДНИЦЕ


У сусрет Свјетском дану бабица у бијељинској болници данас је организован Дан отворених врата за трудница. Том приликом десетак трудница које су у трећем триместру трудноће упознале су се са особљем и простором у којем ће боравити прије , за вријеме и након порођаја.
 
Нада Јефтић из Бањалуке, која од недавно живи у Бијељини дочекује прву бебу и каже да јој веома значи посјета нашем породилишту и разговор са особљем.


 
- Имала сам тоталну другачију представу и о изгледу болнице и о особљу, али данас сам се баш одушевила. Сви су приступачни, љубазни а у болници је јако пријатно. Иначе ме је страх када дођем у болницу, али данас тога није било. Термин ми је сад у недјељу и када будем требала доћи, стићи ћу на познато мјесто, каже Нада.
 
Четворо дјеце Сандра Стевић родила је у Бечу ,а пето планира на свијет да донесе у Болници Бијељина.


 
- Битно ми је било да видим како је овдје, али све је исто као и у Бечу. И супруг ће бити присутан на порођају. Кад будем дошла, вјероватно ћу срести неко познато лице, јер смо се данас упознали са сестрама, бабицама и љекарима, каже кроз осмијех Сандра.
 
Начелница Одјељења за гинекологију и акушерство др Миомира Бркић каже да се Дан отворених врата организује већ трећи пут у бијељинској болници у циљу упознавања будућих мајки са простором и фазама кроз које пролазе током порођаја, како би им било што удобније приликом доласка у болницу.


 
- Веома смо задовољни интересовањем које су показале труднице током данашње посјете. Често су недовољно информисане и управо из тих разлога организујемо ово дружење. Трудимо се да пружимо што више информација како би их растеретили и одагнали страх који имају, а нарочито прворотке, каже др Бркић.

Главна сестра Одјељења за гинекологију и акушерство, Јасминка Јовић, нагласила је важност професије бабице те истакла да је "Дан отворених врата" прилика да се скрене пажња на ову професију која се обиљежава 5. маја. "Драго ми је што је ово корисно дружење са трудницама заживјело у нашој установи. Током посјета ствара се пријатељски однос с будућим мајкама, што олакшава сарадњу приликом порођаја", рекла је Јовић.



У оквиру посјете, трудницама су пружене информације и о предностима природног порођаја у односу на царски рез, те са цјелокупним процесом пријаве дјетета у матичну књигу рођених који могу да заврше у породилишту, захваљујући пројекту Е-бебе.

У данашњој активности учествовали су и у шеф Одсјека за акушерство прим. др Миливоје Пелемиш, др Милица Пајић, Ивана Јевтић, главна сестра Одјељења педијатрије и бабица Рада Даниловић.

Болница “Свети Врачеви” Бијељина акредитована је као “Болница пријатељ беба”.