НАСТАВЉЕН ТРЕНД РАСТА ПРИЈАВЉЕНИХ У ОДНОСУ НА ОДЈАВЉЕНЕ ЗАНАТСКО-ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ РАДЊЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

НАСТАВЉЕН ТРЕНД РАСТА ПРИЈАВЉЕНИХ У ОДНОСУ НА ОДЈАВЉЕНЕ ЗАНАТСКО-ПРЕДУЗЕТНИЧКЕ РАДЊЕ У БИЈЕЉИНИ


У граду Бијељина током 2022. године настављен је позитиван тренд броја пријављених у односу на одјављене занатско-предузетничке радње, саопштено је из градског Одјељења за привреду. У овом периоду на подручју Бијељине пријављено је 396 нових занатско-предузетничких радњи, а у Граду тренутно ради 2183 активних предузетника, односно, 114 више него 2021. године. У укупној структури дјелатности најзаступљеније је занатство са 33 одсто, слиједе трговина са 28 одсто, агенције и услужне дјелатности – 18 одсто, угоститељство – 13 одсто и саобраћај са осам одсто заступљености.

Пораст броја активних предузетника остварен је у свим секторима осим угоститељства и готово занемарљиво мање у сектору трговине. У годинама иза нас првенство у броју регистрованих дјелатности је имала трговина, а од 2020. године године тај статус припада занатству.  Ипак, претходне године је одјављено 245 занатско-предузетничких радњи, а за 89 је пријављен привремени престанак рада. главни разлози за одјаву рада предузетника, као и привремени престанак обављања дјелатности су нерентабилност пословања изазвана недостатком посла, високим обавезама, високим цијенама енергената, скупим кредитима, слабом куповном моћи становништва и нелојалном конкуренцијом великих предузећа и трговачких ланаца, као и све чешћи одлазак радно способног становништва на рад (или пресељење) у иностранство. 

​Позитиван тренд раста броја предузетника у Бијељини се биљежи већ пет година - од 1831 на крају 2018. године, 1854 на крају 2019. године, 1866 на крају 2020.године, 2.069 на крају 2021. године до 2183 на крају 2022. године. По броју регистрованих и броју активних предузетника, Бијељина је на другом мјесту у Републици Српској.
ГРАДСКА УПРАВА