Бијељинска Скупштина засједа идуће седмице: На корак до референдума :: Semberija INFO ::

 

Бијељинска Скупштина засједа идуће седмице: На корак до референдума


БИЈЕЉИНА - Коначна одлука о томе да ли ће у Бијељини бити спроведен референдум о опозиву градоначелника Љубише Петровића требало би да буде донесена идуће седмице, када ће засједати локални парламент, потврђено је за “Глас Српске”.

Иницијативу за опозив првог човјека града покренула је и у скупштинску процедуру већ доставила коалиција окупљена око СНСД-а у којој су, између осталих, СДСС, ДЕМОС, СП, УС и Покрет за Бијељину. Са тих адреса већ је у неколико наврата, готово од када је Петровић (СДС) на изборима 2020. године изабран за градоначелника, истицано да не води добро град те је и званично крајем прошле године покренута његова смјена. Иницијативу за опозив је половином овог мјесеца званично поднијело 25 од укупно 31 одборника, а скупштинска Комисија за избор и именовање већ је дала позитивно мишљење о иницијативи, констатујући да је образложена и поднесена у складу са Изборним законом Републике Српске и Пословником о раду Скупштине града.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић изјавио је за “Глас” да ће сједница парламента бити одржана највјероватније у уторак или сриједу наредне седмице, а једна од тачака на дневном реду биће и опозив.

- Чекамо материјале из Градске управе за редовне тачке тог засједања, међу којима су извјештаји о раду и планови рада за ову годину, тако да радимо сасвим нормално и доносимо одлуке да би град могао да функционише. На дневном реду сједнице биће и иницијатива за опозив градоначелника која, уколико буде усвојена, а вјерујем да ће бити, доноси са собом и још неколико пратећих - истакао је јуче Ђурђевић.

Даље ће, како је појаснио, бити дефинисана комисија за спровођење опозива, референдумско питање, датум када ће Бијељинци моћи да се изјасне о раду актуелног градоначелника и други детаљи.

- Више детаља о свему биће свакако познато након сједнице Скупштине - закључио је Ђурђевић који је раније поручио да би, под условом да грађани опозову Петровића, бирачи новог градоначелника могли бирати најраније у другој половини марта.

Петровић ни јуче није одговарао на телефонске позиве, а медији су раније пренијели да је доставио мишљење на иницијативу одборника за опозив. У одговору, који је поприлично опширан, оспоравао је наводе из иницијативе.

Петровић је у недјељу добио подршку листе “За правду и ред” коју предводи Небојша Вукановић, а касније тог дана бијељински одбор СНСД-а је поново позвао на његов опозив. То је, како су навели, потребно урадити да би била спријечена даља политичка, привредна и финансијска штета за град и Републику Српску.

- Петровић се лажно представља као “човјек из народа”, као неко ко “служи народу”, а искључиво се бави празном причом и промашеном политиком од које народ, грађани Бијељине, Семберије и цијеле Српске трпе политичку и финансијску штету. Не ради посао градоначелника, не бави се градом нити Градском управом, не ствара услове да се поправи квалитет живота грађана. Град Бијељина стоји пуне двије године - наглашено је у саопштењу Градског одбора СНСД-а.

Ако се грађани Бијељине изјасне за опозив Петровића, Централна изборна комисија БиХ доноси одлуку о расписивању пријевремених избора, а раније је из СНСД-а најављено да ће кандидат за градоначелника, буде ли Петровић опозван, бити из СНСД-а, не наводећи на кога ће “играти”.

Новац

Буџет града за 2023. годину је већ усвојен, амандманима коалиције “Договор за Бијељину” смањена су средстава за рад кабинета градоначелника за око 165.000, док је истовремено за око 150.000 КМ повећан износ за рад Градске изборне комисије. Тиме је, како је рекао Александар Ђурђевић, обезбијеђен новац и за спровођење референдума о неповјерењу градоначелнику.


Глас Српске