БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДУВАНСКОГ ДИМА, 31. ЈАНУАР :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДУВАНСКОГ ДИМА, 31. ЈАНУАР


Национални дан борбе против дуванског дима - 31. Јануар, у Републици Српској обиљежава се од њеног постанка. Сваке године више од осам милиона људи умре од употребе дувана.

Већина смртних случајева повезаних са дуваном дешава се у земљама са ниским и средњим приходима, које су често мете интензивног утицаја и маркетинга дуванске индустрије. Никотин садржан у дувану изазива велику зависност, а употреба дувана је главни фактор ризика за кардиоваскуларне и респираторне болести, те преко 20 различитих типова или подтипова малигних обољења. Већ више од пола вијека постоје чврсти научни докази да пушење узрокује настанак различитих малигних обољења као што су карцином бронха, гркљана и ждријела, усне шупљине и једњака.

Пушење је поред недостатка физичке активности и неправилне исхране водећи фактор ризика за развој различитих кардиоваскуларних обољења као што су инфаркт миокарда, болести крвних жила и периферне циркулације. Пушење је у великој мјери одговорно за обољевање органа за дисање и значајан је фактор ризика за мождани удар. Не треба занемарити ни негативне посљедице које пушење има на репродуктивно здравље мушкараца и жена. Код мушкараца пушење може изазвати импотенцију и неплодност.

Такође, доказано је да мајке, које су пушиле у трудноћи, рађају дјецу мање порођајне тежине, која су под већим ризиком оболијевања од бронхитиса и астме. Мање је познато да употреба дувана такође може бити смртоносан за непушаче. Поред активног пушења, штетне посљедице за здравље има и пасивно пушење односно изложеност дуванском диму. У дуванском диму се налази преко 4000 штетних хемијских супстанци од којих су многе токсичне, а преко 50 је канцерогено.

Непушачи који су свакодневно изложени дуванском диму имају готово исти ризик за обољевање као и пушачи. Изложеност пасивном пушењу је шповезана са 1,2 милиона смртних случајева годишње. Сваке године због болести повезаних са пасивним пушењем умире 65.000 дјеце. Пушење током трудноће може довести до доживотних здравствених проблема дјеце.