Аграрни фонд Бијељине: Покренуте активности за израду Правилника о подстицајима у пољопривреди :: Semberija INFO ::

 

Аграрни фонд Бијељине: Покренуте активности за израду Правилника о подстицајима у пољопривреди


 
Пошовани пољопривредни произвођачи Семберијеи!

Као што смо и обећали да ћемо вас редовно обавјештавати о активностима ,,Аграрног фонда Бијељине" битним за подршку ваше дјелатности , желимо да вас обавијестимо да су покренуте активности око израде и усвајања докумената кључних за додјелу подстицаја у 2023. години.

На задњој сједници Скупштне града Бијељина, одржаној 18. маја, усвојен је ,,Програм кориштања средстава за подстицаје у 2023. години" , а на бази те одлуке приступило изради ,,Правилника о начину и условима подстицаја у пољопривредној произвоњи за 2023. годину".

Приједлог Правилника је урађен и прослијеђен Одјељењу за пољопривреду за даље поступање, које подразумијева јавну расправу са удружењима пољопривредних произвођача.

Након сугестија удружења пољопривредника биће израђена коначна верзија Правилника!

Оно што је битно, у Приједлогу новог Правилника подстицаји који остају исти као и прошле године су сљедећи: за воће и поврће (20% за носиоце домаћинства млађе од 40 година), за пшеницу (0,05 КМ/кг), пластеничку производњу (20% за носиоце домаћинства млађе од 40 година), подршка сточарству (200 КМ за јунад, 200 КМ за стеоне јунице,  100 КМ за назимице, 30 КМ за овце и козе, 20 КМ за прасаиће), подршка за пчеларску производњу, подршка приликом штета, прављења првог пластеника и првог стада, као и трошкови камата и субвенција за осигурање усјева.

Ново у Приједлогу правилника је подршка производњи цвијећа, субвенција од 20% за улагање у пчеларству, те је поново организован бесплатан одлазак на Сајам пољопривреде у Новом Саду.

Такође , користим прилику да вас обавијестим да је у током јануара и фебруара интерна ревизија Града Бијељина ,,чешљала" рад Аграрног фонда у 2022. години, а на осинову ревизорског Извјештаја направљен је акциони план за отклањње неких недоречености око додјеле подстицаја , те ће у новом Правилнику бити дефинисани мало строжији услови за добијање подстицаја и појачане контроле кориштења подстицајних средстава!

Што се тиче другог круга Руралног развоја Семберије дужан сам вас информисати да је због пријавег Градоначелника Љубише Петровића први круг Руралног развоја Семберије под истрагом, што је аутоматски стопирало други круг, иако је 2.000.000 КМ на рачуну Аграрног фнда Бијељине!", појашњава Златан Лазаревић, дирецтор Аграрног фонда Бијељине.