ФОНД ПИО РС ПРЕДСТАВИО ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2023. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ФОНД ПИО РС ПРЕДСТАВИО ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2023. ГОДИНУ


У просторијама Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске данас је представљен извјештај о раду ове институције за период 01.01.- 31.12.2023. године. Директор Младен Милић изнио је податак да је током прошле године Фонд ПИО РС запримио и рјешио 93 хиљаде захтјева по основу остваривања права на пензијско и инвалидско осигурање. Просјечан број дана потребан за рјешавање једног захтјева износио је 27 дана што је много мање у односу на законски рок (Закон о управном поступку РС) од 60 дана. Закључно са посљедњим даном прошле године, било је 282.500 корисника права док је просјечна самостална пензија износила 540,50 конвертибилних марака (већа за 17,33 % у односу на 2022.). Минималну пензију, у износу од око 300 КМ примало је око 16 хиљада грађана. У 2023. години остварени су рекордни приходи од милијарду и 362 милиона КМ (15,08 % више у односу на 2022. годину) али су и расходи имали тенденцију раста: милијарду и 641 милион КМ (18,56 % више у односу на 2022. годину). Разлика од 279 милиона КМ, у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању, надокнађена је из буџета Републике Српске (током 2022. године ова разлика је износила 197 милиона КМ).

Фонд ПИО Републике Српске у прошлој је години имао 484,9 милиона КМ потраживања. Највећи дужници су јавне здравствене установе (174 милиона КМ) гдје је потписан уговор о репрограму дуговања и за сада уплате теку по плану. Ту су и предузећа у којима је покренут стечајни и ликвидациони поступак (89 милиона КМ), приватна предузећа (120 милиона КМ) док је и даље енормно висок износ дуговања самосталних предузетника – занатлија (скоро 92 милиона КМ)...

Када су у питању планови за текућу годину директор Милић је истакао посвећеност цијелог колектива мјерама штедње на свим пољима као и опредјељење ка унапређењу и побољшању свих процеса унутар Фонда.

-У току је процес дигитализације и аутоматизације свих токова у Фонду ПИО РС. Примјера ради, сваки документ који се преда у било којој испостави Фонда биће скениран и истог момента у систему доступан сваком овлаштеном лицу у Фонду којем је такав документ потребан у раду. Такође, очекујемо да ће се ове године усвојити одређене измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању РС те да ћемо потписати уговоре о размјени података са колегама из аустријског и њемачког Фонда те са Дојче банком. У завршној је фази израда међудржавних споразума о социјалном осигурању БиХ са Црном Гором, Турском и Аустралијом“, рекао је Младен Милић, директор Фонда ПИО РС, додавши да је током јучерашњег дана завршен процес финансијске ревизије који је водила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске. Као и претходних седам година, и овај пут је Фонд ПИО Републике Српске добио позитивно мишљење о финасијском пословању и усклађености пословања са позитивним правним прописима – без иједне препоруке или скретања пажње.

Семберија инфо