Уређено високо образовање доноси знање студентима :: Semberija INFO ::

 

Уређено високо образовање доноси знање студентима


Неформална група студената "Акредитоване високошколске установе - признате дипломе" је данас у Бијељини организовала уличну акцију како би студентима и осталим суграђанима представила које су високошколске установе у Републици Српској акредитоване а које не и упознала их са својим досадашњим активностима у борби за уређено високо образовање.
 
"Данас смо наше суграђане упознали са чињеницом да је у Државни регистар акредитованих високошколских установа у БиХ (ХЕА БиХ) из РС уписано укупно једанаест високошколских установа,  за које је завршен поступак акредитације и још четири за које на вријеме није окончан поступак њихове реакредитације, али се и оне посматрају као акредитоване. Без акредитације и у Државном регистру још нису двије високошколске установе, које се са одређеним статусима воде у регистру Агенције за високо образовање РС (АВОРС)" -  истакли су студенти.


 
У Државни регистар код ХЕА БиХ и регистру АВОРС уписани су Универзитет у Бањој Луци, Универзитет за пословне студије Бања Лука, Универзитет у Источном Сарајеву, Висока медицинска школа Приједор, Универзитет “Бијељина” Бијељина, Универзитет Синергија Бијељина, Независни универзитет Бања Лука, Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево-Соколац, Висока медицинска школа здравства Добој, Слобомир П Универзитет, Паневропски универзитет “Апеирон”, Бања Лука и Висока школа Бања Лука Цоллеге. У Државном регистру ХЕА БиХ и регистру АВОРС су и сматрају се акредитованим и Висока школа за примјењене и правне науке ''Прометеј'' Бања Лука, Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука и Висока пословно техничка школа Добој, који су у поступку реакредитовања.
 
Висока школа "Колеџ козметологије и естетике" Бања Лука и Висока школа хотелијерства и туризма Требиње још увијек немају акредитацију ХЕА БИХ из РС и нису уписане у Државни регистар, док су код АВОРС-а у поступку акредитације. У регистру АВОРС још је и Висока школа за економију и информатику Приједор, али је овој установи и пријављеном студијском програму одбијена акредитација и према ставу АВОРС-а она више не може обављати дјелатност високог образовања.


 
Студентски активисти подсјећају и на чињеницу да још увијек нису испуњена обећања из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС о коначном сређивању стања у високом образовању.
 
„Прошло је више од три године, када је из Министарства најављен почетак краја приче о лажним дипломама. Та прича је и даље присутна, ако не и у већем обиму, посебно након откривања афере "Кластер", у фебруару ове године. Прибојавамо се да се и она покушава заташкати. Очекујемо од Тужилаштва БиХ да убрза завршетак истраге, јер је од откривања афере купопродаје диплома прошло више од годину дана." - нагласили су студенти.
 
Посјетите Фацебоок страницу и подржите кампању
STOP neakreditovanim visokoškolskim ustanovama
​​