Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности


Стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина у протекла три мјесеца може се оцијенити као задовољавајуће, имајући у виду да је дошло до укупног смањења кривичних дјела за око 22 одсто, изјавио је Јовица Василић, замјеник начелника Полицијске управе Бијељина на редовној конференцији за штампу на којој су представљени резултати рада полиције за прво тромјесечје ове године.
 
“Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износио је око деведесет одсто. Број саобраћајних незгода, у односу на исти прошлогодишњи период мањи је за 15 одсто, док је укупно евидентирано 129 случајева нарушавања јавног реда и мира, са 183 прекршаја и са 157 извршилаца тих прекршаја. Током протекла три мјесеца није било случајева проласка миграната кроз подручје које покрива ова полицијска управа. Упућујемо апел грађаниома да током обављања прољећних радова на крчењу земљишта и уређењу имања не пале ватру на недозвољеним мјестима, што може изазвати шумске и друге пожаре, а могу се угрозити и животи људи и имовина у већем обиму. С обзиром на то да нам предстоје Првомајски и  Васкршњи празници, да би протекли на миран и достојанствен начин, апелујемо на грађане да током празника не управљају возилима под дејством алкохола”, истакао је Василић, нагласивши да не би требало користити било какав тип експлозивних направа, пиротехничка средства и ватрено оружје.

Василић је истакао да је циљ да се предстојећи празници проведу у миру, тако да ће и припадници полиције предузимати све превентивне радње и активности како би се избјегле нежељене посљедице.


 
Срђан Гајић, начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Бијељина изјавио је да је у протекла три мјесеца полиција надлежним тужилаштвима поднијела 150 извјештаја против 180 особа због основа сумње о почињених 191 кривичних дјела.
 
“Расвијетљено је 178 дјела, од укупно евидентираних 191 кривичног дјела. Евидентирано је 180 извршилаца кривичних дјела, а међу њима је било петоро малољетних особа. Кривична дјела општег криминалитета су у опадању и смањена су за око 27 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. Коефицијент расвијетљености ових кривичних дјела је око 87 одсто. У опадању су и имовинска кривична дјела за неких 15 одсто, а од тежих кривичноих дјела из ове области евидентирано је 18 тешких крађа, што је мање за око 49 одсто у односу на упоредни прошлогодишњи период” нагласио је Гајић, истакавши да је за шест одсто мање и кривичних дјела против живота и тијела.
 
“Евидентирана су два кривична дјела против полног интегритета и ријеч је о кривичним дјелима која се односе на полно узнемиравање и злоупотребу фотографије и видео - записа експлицитног садржаја. Током прва три мјесеца ове године евидентирано је 36 случајева злоупотребе опојних дрога. Што се тиче привредног криминалитета, евидентирано је осамнаест кривичних дјела и већина њих се односи на злоупотребу службеног положаја”, изјавио је Гајић.
 
 О резултатима постигнутим у области одржавања јавног реда и мира говорио је начелник Сектора полиције Игор Капикул, истакавши да је стање у овој области задовољавајуће, те да је евидентирано 129 случајева нарушавања јавног реда и мира и 183 прекршаја против јавног реда и мира.
 
Радомир Кнежевић, инспектор Сектора полиције за безбједност саобраћаја истакао је да је у прва три мјесеца ове године евидентирано 215 саобраћајних незгода, што је мање за петнаест одсто у односу на упоредни период.
 
“Од 65 саобраћајних незгода, у 16 незгода  евидентиране су особе које су прошле са тежим повредама, док су у 49 незгода  евидентиране особе са лакшим повредама. У 150 саобраћајних незгода евидентирана је материјална штета”, истакао је Кнежевић.

(Семберија инфо)