Брчко: Влада окончала 39. и започела 40. редовну сједницу :: Semberija INFO ::

 

Брчко: Влада окончала 39. и започела 40. редовну сједницу


Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине данас је на наставку 39. редовне сједнице разматрала Захтјев омбудсмена БиХ везано за отварање јавне градске кухиње на подручју Брчко дистрикта БиХ.

Циљ отварања јавне градске кухиње на подручју Брчко дистрикта БиХ је како би се омогућила помоћ и социјално-угроженим лицима Брчко дистрикта БиХ с обзиром на слабију новчану егзистенцију, а која нису корисници социјалне помоћи при Пододјељењу за социјалну заштиту.

Влада је на 39. сједници одобрила и Смјернице за израду нацрта правилника о додјели средстава за финансирање програма односно пројеката од јавног интереса у Одјељењу за привредни развој, спорт и културу, Приједлог одлуке о утврђивању посебног интереса за 2024. годину за финансирање удружења грађана Брчко дистрикта БиХ из ратова од 1939. године па до посљедњег Одбрамбено-ослободилачког / Домовинског рата као и Приједлог одлуке о пружању помоћи за отклањање штета насталих због олујног невремена. Влада је разматрала и Информацију о иницијативи приступања БиХ Међународној фондацији Eurotranspant.

Чланови Владе на 40. редовној сједници усвојили су Приједлог одлуке о одобравању програма самозапошљавања у пољопривреди на подручју Брчко дистрикта БиХ у 2024. години.

За реализацију Програма обезбијеђен је износ средстава од 500.000,00 КМ који ће се прослиједити Заводу за запошљавање Брчко дистрикта БиХ за реализацију Програма самозапошљавања у пољопривреди по приједлогу програма Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду“. Износ средстава по једном пројекту за апликанте не може бити већи од 22.000,00 КМ.

Влада је на сједници усвојила и Приједлог правилника о поступку утврђивања и начину доказивања испуњености општих и посебних критеријума за додјелу стана социјалног становања, Смјернице за израду нацрта правилника о начину утврђивања постотка тјелесног оштећења цивилних жртава рата Брчко дистрикта БиХ, Приједлог одлуке о усвајању Акционог плана спровођења мјера и пројеката за период 2025–2027. године у оквиру Стратегије развоја Брчко дистрикта БиХ 2021–2027. године, Приједлог одлуке о именовању члана и замјеника члана Полицијског одбора, Приједлог закључка о давању сагласности на акте Туристичке организације Брчко дистрикта БиХ као и Приједлог одлуке о коришћењу средстава резерви у сврху накнаде штете настале усљед пожара у насељу Прутаче.