НЕШКОВИЋ: ЗЕЛЕНИ КЛУБ ЋЕ ИМАТИ ЗАПАЖЕНУ УЛОГУ НА ЕНЕРГЕТСКОМ САМИТУ У НЕУМУ :: Semberija INFO ::

 

НЕШКОВИЋ: ЗЕЛЕНИ КЛУБ ЋЕ ИМАТИ ЗАПАЖЕНУ УЛОГУ НА ЕНЕРГЕТСКОМ САМИТУ У НЕУМУ


У Неуму се од 26. до 28. април 2023. године одржава Енергетски самит који организују  Влада Сједињених Америчких Држава, кроз Пројекат асистенције енергетском сектору Америчке агенције за међународни развој (УСАИД ЕПА), Британска амбасада Сарајево, Представништво Европске уније у Босни и Херцеговини, (ГИЗ) у име Савезне владе Њемачке, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини и Министарство спољих послова Републике Чешке.


 
Желимир Нешковић, замјеник предсједника Зеленог клуба, који ће бити један од панелиста, је истакао да ће Зелени Клуб имати запажену улогу на поменутом самиту, гдје ће панелисти бити Артур Лорковски, директор Секретеријата Енергетске заједнице, Корнелие Гатица Гронска, Савјетница за сигурност Министарство вањских послова Републике Чешке, Даниел Стински, савјетник за економске послове и развој Њемачке амбасаде у БиХ, Петар Ђокић, министар енергије и рударства Републике Српске, Нермин Џиндић, министар енергије рударства и индустрије ФБиХ, Шемсудин Мехмедовић из Зеленог клуба и други.


 
У Босни и Херцеговини је започео процес енергетске транзиције и кориштења чистих извора енергије. Међутим, овај процес доноси бројне изазове за БиХ која се традиционално ослања на угаљ као главни извор енергије. Израда и усвајање кључних законских и стратешких докумената који су предуслов за успјешну транзицију још увијек је на чекању. 
 
У међувремену, свијет се суочава са широко распрострањеном енергетском кризом. Неке државе су почеле чак и да одустају од својих зелених политика како би осигурале стаблино снабдјевање енергијом и контролу нестабилних цијена на енергетским тржиштима. Ове нове околности отварају бројна питања и дилеме о енергетској сигурности и приуштивости.