ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: ТРЕБА ДЈЕЦУ ДА ВАСПИТАВАМО У НАШОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ВЈЕРИ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: ТРЕБА ДЈЕЦУ ДА ВАСПИТАВАМО У НАШОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ВЈЕРИ


Епископ зворничко-тузлански Фотије служио је данас литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама. Он је поводом крсне славе и Дана општине Лопаре Ђурђевдана освјештао славско жито и са кумом славе Драганом Јовићем, општинским руководством предвођеним начелником Радом Савићем и вјерницима сломио славски колач. Епископ Фотије је упутио честитке локалној власти, начелнику Савићу и народу општине Лопаре, те се у својој бесједи посебно осврнуо на немиле догађаје, који су се ових дана десили у Србији.



-Ово је један велики позив за узбуну, да се сви призовемо себи да кажемо нећемо тим путем и нећемо поготово дати да наша дјеца тим путем иду“, рекао је епископ. Он је указао на велику одговорност родитеља и комплетног друштва, јер дијете није спремно и нема критички апарат да може да се супростави злу и као такво врло лако постаје предмет манипулације којима доприносе нове технологије, које поред тога што нуде благодети, могу нанијети и велико зло.

-Треба да нашу дјецу васпитавамо у нашој православној вјери и православној вјеронауци, честитости, добру, поштовању родитеља, старијих и традиционалних вриједности“, указао је епископ Фотије. Након литургије, испред споменика „Јунацима Мајевице", је служен парастос и положено цвијеће и вијенци, за 242 борца које су своје животе положили за Републику Српску. Начелник општине Лопаре Радо Савић је изразио захвалност бројним гостима из других локалних заједница, делегацијама и пријатељима општине Лопаре. Он је посебно истакао гест привредника и хуманитарца из Њемачке Мирослава Микија Којадиновића, који је издвојио своје драгоцјено вријеме и три дана присуствовао обиљежавању Дана и крсне славе општине Лопаре.



-Сумирали смо наше резултате између два Ђурђевдана, који су добри, а у наредном периоду морамо развијати нашу општину и чувати породицу као темељ друштва“, навео је Савић.

Привредник Драган Јовић, који живи и ради у Аустрији и који је у општини Лопаре подигао највећи засад шљиве, је био кум славе ове локалне заједнице.

Он је изразио задовољство што је присуствовао крсној слави и Дану општине.

„Поручио би свима да шире љубав међу нашим народом и остају овдје на овој нашој прелијепој Мајевици“, додао је Јовић.