„МАЈЕВИЧКА КУЋА“ – ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ ТУРИЗМУ У ЛОПАРАМА :: Semberija INFO ::

 

„МАЈЕВИЧКА КУЋА“ – ПРОЈЕКАТ ПОДРШКЕ ТУРИЗМУ У ЛОПАРАМА


Неколико посљедњих година свједочимо интензивнијој сарадњи пет локалних заједница које се простиру на подручју Мајевице. Општине Челић, Лопаре, Сапна, Угљевик и Теочак су 2019. године започеле пројекат афирмације властитог природног и културно-историјског наслијеђа као туристичког добра. Њихова сарадња има за циљ да Мајевицу и подмајевички крај у наредном периоду учине атрактивном локацијом на туристичкој мапи БиХ и региона.



У том правцу, представници Општине Лопаре припремају реализацију пројекта „Мајевичка кућа“. Ради се о простору од око 80 квадратних метара у оквиру зграде општинске администрације који ће бити уређен као простор за презентацију и продају домаћих пољопривредних производа и сувенира специфичних за лопарски крај. „Мајевичка кућа“ ће послужити и као простор у којем ће дјеловати Туристичка организација општине Лопаре.



- Захваљујући сарадњи пет општина у оквиру пројекта „Виа Мајевица“ дошли смо у прилику да у сарадњи са УНДП-ом опремимо простор који ће бити наша „Мајевичка кућа“. Планирамо да све буде готово у току ове године и да у наредном периоду „Мајевичка кућа“ буде центар свих активности на промоцији туристичких потенцијала Лопара и Мајевице“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Радо Савић, начелник општине Лопаре.



Идејни пројекат „Мајевичке куће“ је урађен, а план локалне самоуправе је да простор буде отворен током 2023. године. Вриједност радова на уређењу Мајевичке куће је око 70 хиљада конвертибилних марака од чега ће 10 посто бити финансирано из општинског буџета.