Предсједник СО Угљевик Лазић одговорио одборницима СП: Сложно до рјешења, а не по принципу бриго моја пређи на другога :: Semberija INFO ::

 

Предсједник СО Угљевик Лазић одговорио одборницима СП: Сложно до рјешења, а не по принципу бриго моја пређи на другога


Добро је што су се, коначно, огласили и одборници Социјалистичке партије чији је ресор у Влади Српске баш у њиховим рукама, чуди нас што се нису и раније огласили, али како се то каже у народу никад није касно. Зато им упућујем сљедећи одговор који је и апел да заједнички тачно и поштено, а не политикански и популистички пронађемо најцјеловитије рјешење свега оног што се догађа у, и око Рудника и термоелектране ,,Угљевик”’’ , поручио је  предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић одборницима који су поднијели иницијативу у одговору на захтјев за сазивање сједнице СО Угљевик посвећеној догађањима на РиТЕ „Угљевик“.

-Као и обично свих ових година локална власт у Угљевику дијели судбину својих суграђана и у добру и у злу. Добили смо писмо двојице одборника СП који се тичу догађања у РиТЕ „Угљевик“ и  као одговорна власт која се изборила за слогу у нашем граду и крају, инсистирамо на ваљаном рјешењу’’, рекао је Лазић у саопштењу за медије.

Једини услов за одржавање тематске сједнице Скупштине општине Угљевик, према Лазићевим ријечима, јесте да Општински одбор СП преко својих представника обезбиједи тражени материјал за тематску сједницу Скупштине и да на сједници присуствује министар Петар Ђокић, како би се избјегле инсинуације и беспотребне расправе услјед  недостатка  доказа о јасном току догађаја од момента потписивања концесионог уговора.

Лазић је обавијестио поменута два одборника који су поднијели иницијативу за оџавање сједнице СО Угљевик да је једногласно на скупштинском колегијуму закључено да се у што краћем року закаже тематска сједница Скупштине општине Угљевик у вези рада ЗП Рудник и Термоелектрана Угљевик и додјели концесија ,,Цомсар Енергy Република Српска” Бањалука.

Колегијуму, каже Лазић, није присуствовао одборник СП Вујо Марковић, иако је уредно позван.
-Скупштински колегијум захтијева од ОО СП Угљевик да преко ресорног Министарства енергетике и рударства, тј.  предсједника СП  Републике Срске Петра Ђокића (министра), обезбиједи потребни материјал који ће се разматрати на тематској сједници’’, пише у Лазићевом одговору.

Он је подсјетио да је Министарство енергетике и рударства Републике Српске Рјешењем број 05.04/310-661-2/23 од 14.12.2023. године одобрило концесионару „Цомсар енергy  Република Српска” д.о.о. Бања Лука  експлоатационо поље „Угљевик исток 2“.

-Веома је важно да се доставе анекси уговора о концесији након 2013. године који забрињавају цјелокупну јавност општине Угљевик и на чијем увиду, такође, инсистира и Синдикална организација ЗП РиТЕ Угљевик’’, јасан је Лазић

Колегијум Скупштине захтијева и од Општине Угљевик, наводи Лазић, да достави сву документацију, односно мишљења или сагласности која су везана за додјелу концесије „Цомсар Енергy Република Српска”, а све у циљу како би биле изнесене релевантне чињенице и утврђени правци даљих дјеловања по питању судбине предузећа и читаве општине Угљевик.