ФЕСТ са више од 70 премијера :: Semberija INFO ::

 

ФЕСТ са више од 70 премијера


Међународни филмски фестивал – ФЕСТ, биће одржан, 49. пут, од 2. до 11. априла, када ће бити приказано више од 70 премијерних филмова, у организацији Центра београдских фестивала, саопштено је из дирекције ФЕСТ-а.

Фестивал се ове године одржава под слоганом „Повратак у будућност” с намјером да као највећа и једна од најзначајнијих филмских манифестација у земљи и региону допринесе поновном оживљавању великог платна и повратку публике у биоскопе.

Највећи филмски фестивал у Србији одржава се под покровитељством Града Београда и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић је изјавио да је Цебеф упркос тешким тренуцима са којима се цио свијет суочио остао истрајан у намјери да својој вијерној публици прикаже најновија остварења савремене кинематографије на 49. Фесту. Такође, истакао је да је од великог значаја за Београд одржавање тако великог културног догађаја у временима када је у већини земаља Европе на снази комплетна блокада.

„С посебном пажњом селектован, овогодишњи фестивалски програм представиће више од 70 премијерних филмова најновије свјетске кинематографије у седам програмских цјелина, које ће публика моћи да погледа у биоскопским салама Центра Сава, Комбанк дворане, Дома омладине Београда и Синеплекса”, нагласио је Хандановић.

„Посебно нам је значајно што ће следећа година бити у знаку 50. Феста, а у сусрет јубилеју, ове године Фестова публика имаће прилике да на великом платну Центра Сава погледа култне филмове који су обиљежили претходне едиције фестивала у оквиру програма „Фестових 50”, закључио је први човјек Цебефа.

На свечаном затварању 11. априла, у ударном термину у Центру Сава, премијерно у Србији биће приказана нова, премонтирана верзија култног филма „Кум 3” Френсиса Форда Кополе, у коме играју Ал Пачино и Енди Гарсија, настала поводом 30-годишњице од првог приказивања тог остварења. Последње поглавље саге о породици Корлеоне добило је и нов назив: „Кум, епилог: смрт Мајкла Корлеонеа”, којим Копола одаје почаст писцу оригиналног романа и сценаристи Марију Пузу, а укључује наслов који су изворно и намијенили за трећи дио „Кума”. За потребе нове верзије, Копола је направио нов почетак и крај филма, и у новом руху „спаковао” одређене сцене, кадрове и музику.

​Семберија инфо / Агенције