ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ НИЈЕ ЗАУСТАВИЛА РАД БИБЛИОТЕКЕ ФИЛИП ВИШЊИЋ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ НИЈЕ ЗАУСТАВИЛА РАД БИБЛИОТЕКЕ ФИЛИП ВИШЊИЋ У БИЈЕЉИНИ


Без обзира на изузетно тешку ситуацију у цјелокупном друштву изазвану пандемијом корона вируса, ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“  је у 2020. години остала препознатљива у културном животу Бијељине остварењем великог броја културних програма како оним одржаним на почетку године у самој установи тако и онлине радом у тренуцима онемогућеног рада у пуном капацитету, због пандемије вируса Корона.  

Библиотека је 2020. годину завршила са 9.938  уписаних чланова што представља велики успијех с   обзиром на укупну ситуацију. Кроз Библиотеку је у 2020. години прошло око 95.550 читалаца што је значајно мањи број у односу на 2019. годину када је износио 201.300 посјетилаца. Међутим, у складу са предузетим мјерама на заштити становништва и корисника Библиотеке од епидемије вируса, дошло је до повећаног броја посјетилаца који су користили дигитализовану библиотечку грађу.

Библиотека је 2020. године набавила 2.524 нове књиге и то углавном обавезним примјерком и донацијама а уведена је и једна новина: електронска позајмица књига на одраслом одјељењу (Cobiss3/позајмица).

Заједно са другим библиотекама у РС, бијељинска Библиотека је приступила јединственом библиотечко-информационом и научно-библиографском систему у Републици Српској на програмско-информатичкој платформи (COBISS) који ће допринијети развоју библиотечке дјелатности.