НАТАЛИЈА ЦИМЕША СЕ ПРЕДСТАВИЛА БИЈЕЉИНСКОЈ ПУБЛИЦИ :: Semberija INFO ::

 

НАТАЛИЈА ЦИМЕША СЕ ПРЕДСТАВИЛА БИЈЕЉИНСКОЈ ПУБЛИЦИ


У Галерији Центра за културу „Семберија“ синоћ је отворена изложба мозаика „Златна грана“ чија је ауторка академска сликарка Наталија Цимеша. Према ријечима кустоса Галерије, Милијанка Михољчића ради се о изложби два мозаика који чине једну цјелину, о два импресивна дјела која су захтијевала вишемјесечни труд, концентрацију али изнад свега врхунски умјетнички доживљај.



Специфичност ова два мозаика је употреба уникатних градивних елемената попут кристала, минерала и полудрагог камења те позлаћених и посребрених лимова. Наведени племенити материјали потичу углавном из Јужне Америке, изузев горског кристала који потиче из околине Крешева, из БиХ.

- Ова два мозаика говоре о стварању, шаљући поруку да је за све, за свако стварање потребно двоје. На симболичкој равни, жена је представљена на „златном“ а мушкарац на „сребреном“ мозаику.“, рекла је ауторица изложбе.

Према њеним ријечима, мотив да изложбу назове „Златна грана“ нашла је у истоименој књизи Джејмса Фрејзера, „Златна грана – поријекло религијских обреда и обичаја“  која је његово највеће и најпознатије дјело. У овом дјелу Фрејзер пропитује мноштво митова и народних прича из најразличитијих култура и времена те указује на запањујуће сличности међу њима. 

Изложба „Златна грана“ биће отворена наредних дванаест дана.

Семберија инфо - И. Гутић