АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ЗА ПРОИЗВОДЊУ И РЕМОНТ “ОРАО” БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО ЗА ПРОИЗВОДЊУ И РЕМОНТ “ОРАО” БИЈЕЉИНА


Foto: Semberija info
У пословном кругу Акционарског друштва за производњу и ремонт “Орао” данас, на Видовдан, организован је парастос и положено цвијеће на Спомен – обиљежје погинулим радницима овог предузећа, за њих двадесет и тројицу који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.  Ово предузеће, које се након рата преселило из Рајловца у Бијељину, како каже директор “Орла” Младен Стојановић, представља симбол страдања, бескомпромисне борбе за слободу и егзодуса који је доживјело српско становништво у Сарајеву након потписивања Дејтонског мировног споразума.



 “Радници “Орла” су у тим судбоносним данима и годинама радили, бранили предузеће и народ који је живио на том простору. Били смо војна јединица чији су припадници учествовали у рату. Након потписивања Дејтонског мировног споразума на својим рукама изнијели смо предузеће и преселили га у Бијељину. Симболично говорећи, “Орао” је међу најјачим симболима страдања српског становништва на подручју Сарајева. Наш превасходни задатак је да  све ово чувамо, јер су двадесет и три радника дали своје животе за стварање и слободу Републике Српске, за очување овог предузећа. Просјечна њихова старост износила је 34 године. Младост ове фирме дала је своје животе и оставили су нам у аманет обавезу да се не смијемо играти са судбином овог предузећа”, поручио је Стојановић.



Тренутно у “Орлу”, од укупно 338 радника, ради 108 њих који су у вријеме рата били у Сарајеву. Борачка организација “Орла” одштампала је и посебне мајице на којима пише, Војна пошта 7169, и у тим мајицама радници су одали помен својим погинулим колегама испред Спомен – обиљежја  у фабричком кругу.



(Семберија инфо)