Центар за културу “Семберија” - Организовано поетско-гусларско вече: Гусле су наш језик и наша историја :: Semberija INFO ::

 

Центар за културу “Семберија” - Организовано поетско-гусларско вече: Гусле су наш језик и наша историја


У оквиру овогодишње традиционалне културне манифестације “Вишњићеви дани” у Центру за културу “Семберија” вечерас је организовано поетско-гусларско вече, посвећено животу и дјелу слијепог српског пјесника и гуслара Филипа Вишњића, тематски везано за предстојећи Митровдан.

Радослав Остојић, савјетник градоначелника, изјавио је да је ово једна од централних манифестација у оквиру овгодишњих 29. “Вишњићевих дана”.
“Захвалио бих овом приликом СКУД-у “Семберија”, Српском културном друштву “Просвјета”, Удружењу гуслара “Филип Вишњић” и Градском позоришту. До затварања “Вишњићевих дана” имамо још низ манифестација, свечану академију у понедјељак, у 19,30 сати, представљање књиге “Дневник ратног хирурга” доктора Лазића, те изложбу о новцу и папирним новчаницама Југославије и Србије. Позивам грађане да својим присуством увеличају овогодишње “Вишњићеве дане”, истакао је Остојић. 

Жељко Ђукановић, шеф Народног оркестра СКУД-а “Семберија” изјавио је да чланови СКУД-а “Семберија” већ годинама учествују на културној манифестацији “Вишњићеви дани”.
“Ове године смо припремили, заједно са гусларима и глумцима Градског позоришта, тематско вече, мини - представу  посвећену Митровдану. У програм је укључена и женска вокална група СКУД-а “Семберија”, изјавио је Ђукановић. 



Вукан Ђука, један од најбољих српских гуслара, предсједник Гусларског друштва “Филип Вишњић” Бијељина каже да се већ педесет година дружи с гуслама.
“Мој отац и ујак, у селу Карачићи код Илијаша, свирали су гусле. Гусле сам прихватио као традиционални српски инструмент који представља “наш језик и нашу историју”. Све, од Триглава до Бијелог мора, што гусле нису опјевале, пало је у заборав. Гусле су опјевале наша страдања и наше побједе. Имамо и младе нараштаје које подучавамо свирању и пјевању уз гусле. Дужни смо да гусле одржимо и сачувамо. Ми смо, по изласку из Сарајева, у 2002. години основали Удружење гуслара “Филип Вишњић” и од тада пуне двије деценије наступамо на бројним манифестацијама. Гостовали смо у Русији, у Аустралији, у бројним градовима региона”, каже Вукан Ђука.



 Деветнаестогодишња студенткиња Педагошког факултета, Виолета Крајишник, која је свирала одломак из пјесме “Смрт мајке Југовића”, каже да од малих ногу, од шестог разреда основне школе, свира гусле.
 “Мој покојни дјед, кога је наслиједио и мој ујак, свирали су гусле. Од све наше дјеце у фамилији успјела сам сачувати ову традицију. Све је то било сасвим случајно, али ми је драго што сам открила тај свој таленат. Наступала сам на разним манифестацијама и људима је интересантно да виде дјевојку која свира гусле”, каже Виолета Крајишник.

​Осамнаестогодишњи Михајло Стевановић, из Школе гусала “Сандић”, каже да се са гуслама дружи око три и по године.
 “Интересујући се за српску историју, открио сам и своје интересовање за гусле. Одмалена сам одгајан у православно - хришћанском духу и тако је све кренуло. Овдје наступам с пјесмом из Косовског завјета - “Слуга Милутин”, каже млади гуслар Михајло Стевановић.


Семберија Инфо