Народна библиотека „Филип Вишњић“: Представљена књига „Узречице и поштапалице Сембераца“ :: Semberija INFO ::

 

Народна библиотека „Филип Вишњић“: Представљена књига „Узречице и поштапалице Сембераца“


Аутор књиге Остоја Крстић, рекао је да је књига настала са циљем да се сачува српско национално благо, онолико колико је то могуће.



- Наслов књиге говори да је она логичан наставак мог старосемберског рјечника који је објављен 2005. године. Једноставно ме тјерала обавеза према свом народу, према свом родном крају, према завичају.Изабрао  сам 4.000 ријечи у којима се налазе  обичаји славски, вашари, чобанске игре, чак и неки рецепти.Књига је логичан наставак тог старосемберског рјечника .Сматрам и сада да бих остао дужан свом народу и родном крају, да нисам ставио, овом књигом, тачку на ово. Данас је Свјетски дан књиге и пресрећан сам што се, ето, ова моја монографија , највероватније посљедње дјело и посљедњи мој говор пред Семберцима ,дешава баш на овај дан”,истакао је Крстић.



 Свештеник Велислав Мишура захвалио је аутору на оваквој књизи, која за њега има посебно значење.

-Професор Остојић је поријеклом из Батковића, а свој живот је наставио далеко од Батковића и никада га није заборавио , често долази, посебно сада како је отишао у пензионерске дане. Често нас обилази и често ратговарамо о свему ономе што тишти наш народ. Ова књига заиста има једно велико значење у данашњим тешким временима за српски народ уопште.Угрожен нам је највише идентитет, који се чува кроз језик и културу, а ова књига је баш један добар темељ за очување традиције и цултуре, јер те узречице и поштапалице које су се користиле некад у нашем народу и дан-данас се користе” рекао је Мишура, захваливши се професору Остојићу што га је позвао да вечерас учествује на промоцији.


 
 Новинар и књижевник Тихомир Несторовић, који је и сам одрастао уз бројне поштапалице и узречице, нагласио је да су генерације прије нас веома лијепо причале,да је свака од тих узречица  и поштапалица била смислена, без вишка и без страних ријечи,те да ће ова књига један дио тога, сачувати за сва времена. 

(Семберија инфо)