ОВО ЋЕ БИТИ НАЈДУЖА АВИО-ЛИНИЈА НА СВИЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

ОВО ЋЕ БИТИ НАЈДУЖА АВИО-ЛИНИЈА НА СВИЈЕТУ


Foto
Аустралијска авио-компанија "Qантас" најавила је да ће до краја 2025. покренути најдужи непрекинути комерцијални лет – од Сиднеја до Лондона за 19 сати.

Након пет година планирања, компанија је објавила да је наручила 12 Аирбусових авиона А350-1000 за летове до удаљених градова у склопу програма Пројецт Сунрисе.

Ти летови стартоваће из Сиднеја до краја 2025. године, а касније би могли да се прошире и на Мелбурн.

"Нови типови авиона омогућавају нове ствари", рекао је директор Qантаса Алан Џојс у саопштењу.

"А350 и Пројецт Сунрисе претвориће сваки град у само један лет удаљен од Аустралије”, додао је.

Qантас је започео испитивање дугих летова 2019. год, укључујући тада пробни, 17,8 хиљаде километара дуг лет између Лондона и Сyднеја који је трајао 19 сат и 19 минута. Исте године испробан је и лет између Њујорка и Сиднеја, дуг 16,2 хиљаде километара, у трајању од нешто више од 19 сати.

Тренутни најдужи комерцијални лет има Сингапоре Аирлинес. Из тог града државе до Њујорка се може стићи за нешто мање од 19 сати, што је удаљеност од око 16,7 хиљада километара. Qантас већ лети између Пертха и Лондона, што износи око 14,5 хиљада километара и траје 17 сати.

Максималан комфор

“Као што бисте очекивали, посебно се ради на дизајну путничке кабине како би била што удобнија за дуги лет”, рекао је Џојс. Qантас је објавио да ће у нови авион А350 стати 238 путника, а прва класа ће нудити одвојени кревет, фотељу и гардеробер.

Сви путници ће на располагању имати зону осмишљену за “кретање, растезање и хидратацију”. Qантас је потврдио да од Аирбуса наручује и 40 авиона А321 XЛР и А220. До краја 2034. планира да купи још 94 авиона тих модела.

Они ће бити "окосница наше домаће флоте за идућих 20 година и допринеће да ова држава остане у покрету", наставио је Џојс па додао да ће нове летјелице смањити емисије штетних гасова за најмање 15 одсто.

"Изашли смо из ове пандемије као структурно другачија компанија", нагласио је шеф Qантаса.

“Удио на домаћем тржишту је већи, а потражња за директним међународним летовима је снажнија него што је била пре ковида”, закључио је.

(Б92)