ШТА СЕ ОСАМДЕСЕТИХ ПРИЧАЛО О ГОЛФУ У ЈУГОСЛАВИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ШТА СЕ ОСАМДЕСЕТИХ ПРИЧАЛО О ГОЛФУ У ЈУГОСЛАВИЈИ


Foto: Ilustracija
Волксwаген Голф је одавно постао светиња и један од најпожељнијих аутомобила на овим просторима. Враćамо се у ране осамдесете и бившу Југославију, када је Голф прве генерације још био актуелан.

Легендарни "кец" био је омиљен аутомобил на простору бивше Југославије, па су многи покушавали да Голф упореде са знатно јефтинијим Стојадином. Ево шта су о Голфу И рекли они који су ове аутомобиле тада прегледали на техничким прегледима и сервисима.

Мај 1982: Предрачун за Голф одавно у нашој земљи има вриједност премије на лутрији. Потражња не престаје, иако је тај ауто кошта знатно више (читај десетак старих милиона динара) од најпопуларнијег домаćег аутомобила, Заставе 101.

Да ли је Голф заиста толико успијешан компромис између онога што нуди и новца који је за њега потребно издвојити? Да ли оправдава све оне муке, чекање и потезање веза како би се до њега стигло?

У сервису Ауто-куćе Инекс на Новом Београду потражили смо шефа пријемне службе, Петра Јовановиćа, који је са моделима марке Волксwаген дружи још од 1958. године. Голфови му свакодневно пролазе кроз руке приликом редовних сервисних прегледа, али и рекламација.

Зато одговор на питање које су мане Голфа долази са правог мјеста.

Дјечје болести

Волксwаген Голф производи се од 1974. а тек три године касније ушао је у производни програм сарајевског ТАС-а. Дакле, било је довољно времена да се отклоне дјечје болести којих је, као код сваког новог модела, било, каже шеф пријемне службе у Инексовом сервису.

"Зна се, а и домаћа штампа је о томе раније писала, да су први примерци Голфова имали извјесне недостатке на управљачком механизму (недостајао је осигурач једног виталног завртња) и на спојевима доњег дела каросерије. Али, колико је мени познато, у нашој земљи продата су само два примерка са оваквим грешкама. Њихови купци су одмах о томе обавештени, а кварови отклоњени."

Голф, међутим, има и неке актуелне мане. Петар Јовановић истиче да се у посљедње вријеме често квари термостат за укључивање електричног вентилатора за хлађење мотора.

У најновијим моделима који имају показивач температуре расхладне течности, ова неисправност може се примијетити чим се казаљка почне приближавати црвеном подручју. На старијим типовима, међутим, тај недостатак је опаснији јер, умјесто термометра, постоји само лампица која засвијетли тек када мотор прокува.

Да ли је вентилатор исправан, возач може провјерити када мотор дуже вријеме ради у мјесту. Ако тада вентилатор не проради, значи да се термостат који га укључује покварио.

Више њемачки него наш

У возачким круговима одавно постоји скепса према раду и дијеловима наше "шрафцигер" индустрије, утканим у домаће аутомобиле са страним педигреом.

Да је оригинал на већој цијени од лиценцног модела, познато је већ и из свакодневних купопродајних огласних порука у којима се наглашава: продајем Заставу - са италијанским мотором или: продајем Голфа - оригинал њемачки.

Управо смо зато пожељели да од нашег саговорника сазнамо шта је на Голфовима из ТАС-а "оригинал њемачко", а што дијело наших руку?

"Нема разлога да се домаћи Голфови сматрају лошијим од оригинала. Једино је антикорозивна заштита била у почетку нешто слабија, што се примећивало на спојевима спољних и унутрашњих блатобрана. Али, од 1980. године ТАС при фарбању примењује поступак 'катафорезе' којим се цела шкољка потапа у базен са бојом, исто као у немачкој фабрици. То, практично, значи да је накнадна антикорозивна заштита коју већина власника обавља баш овде у нашем сервису, била потребнија старим типовима Голфа него новијим", каже шеф пријемне службе у Инексу.

Искушења на техничком прегледу: Пријатељу, кочнице ти не раде баш све

Како Голфови пролазе на техничким прегледима приликом регистрације? Враћају ли се њихови власници необављеног посла?

Сазнали смо да власницима Голфа треба скренути пажњу да вијек трајања спона, највиталнијег дијела управљачког механизма за који на техничком прегледу нема гледања кроз прсте, износи око 70.000 километара.
Исто важи и за предње амортизере који се негдје око споменуте километраже огласе лупањем, па је прилично лако установити да су зрели за замјену.

На техничком прегледу догађа се да власник Голфа буде враћен зато што му, наводно, задње кочнице не коче довољно снажно.

Надлежни губе из вида специфичност конструкције овог аутомобила чији је задњи дио лаган, па не врши довољан притисак на ваљке за мјерење снаге кочења.

Најчешће није у питању никакав квар, већ необавијештеност појединаца.

Кочнице

"Као препоруку власницима Голфа истакао бих да век диск-плочица износи 15.000 километара. Многи на то не обраћају пажњу, возе све док се плочице сасвим не поторше, а тада најчешће страда и сам диск, па је поправка много скупља."

Шеф пријемне службе у Инексовом сервису даје још један савјет:

"У градској гужви стално се некуда жури. Није редак случај да точак удари у ивичњак или да упадне у рупу. Голф је на то осетљив, па се због тога догађало да потпуно нова гума 'оћелави' већ после хиљаду километара. Зато је редовно центрирање предњег трапа изузетно значајно."

(Б92)