КОЈЕ ЈЕ "РОДНО МЈЕСТО" АМЕРИЧКОГ ДОЛАРА :: Semberija INFO ::

 

КОЈЕ ЈЕ "РОДНО МЈЕСТО" АМЕРИЧКОГ ДОЛАРА


Кад би вам неко рекао да је једна од најјачих свјетских валута, амерички долар, рођена у малом мјесту у једној европској земљи која је некад била под совјетском чизмом, можда бисте помислили да прича глупости.! ...

Ипак , истина је – колијевка америчког долара налази се управо овдје, на сјеверу Чешке и близу границе с Њемачком, у малом градићу Јáцхyмов (Јахимов)

Чак и кад бисте ушли у овај градић, не бисте имали по чему наслутити колико је кроз повисторију био значајан за свјетску економију. Изгледа као сасвим обичан, питом градић готске архитектуре ушушкане у зеленило околних брда у шума.

Европом су прије владали владари који су се међусобно отимали за територију и власт. А то су настојали остварити ковањем својих валута.

Јáцхyмов је тада био рударски градић у којем је гроф Сцхлицк исковао своје сребрне новчиће (тзв. талире) далеке 1520. године – и то у количини већој него што је кован иједан други новац.

Захваљујући овоме, градић Јахимов је постао једно од највећих рударских средишта Европе у којем је радило чак 8.000 рудара. Процјењује се и како је до средине 16. вијека исковано око 12 милиона талира, више од иједне друге валуте у Европи.

Овдашња налазишта сребра ускоро су пресушила, како је талир постао славан, постао је и мјера за моделирање новца бројним другим земљама широм Европе и свијета. А то је укључивало и имена која су поријекло повукла од талира: далур, таллеро, талиро... као на примјер некадашњи словенски толар.

Чак су и румуњски леу те бугарски лев повукле имена од лава који се налазио на оригиналним талерима.

Нијемци су “закуцали“ назвавши своје новчиће лееуwендалер (“лављи долар“) или скраћено: далер. Када су холанђани стигли у данашњи САД у 17. веку , са собом су донијели назив за далер који ће овдје постати једна од најпознатијих валута свијета: данашњи долар.

У Јáцхyмову се данас налази тзв. Роyал Минт Хоусе, музеј на чијем су мјесту прије 500 година “рођени“ прабаке и прадедови данашњег долара.

Иронично , у Јахимову можете платити чешким крунама, еврима и понекад руским рубљима, али види чуда не примају доларе!