Догодило се на данашњи датум – 15. септембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 15. септембар


1776. године – Током Америчког рата за независност, британске трупе под командом генерала Вилијама Хауа заузеле су Њујорк.

1810. године – У Мексику је почео устанак против шпанске власти који је с прекидима трајао до 1820. године, када је проглашена независност Мексика од Шпаније.

1821. године – Шпанске колоније Гватемала, Сан Салвадор и Костарика прогласиле су независност.

1822. године – Британске трупе заузеле су Каиро, а Раби-паша, који се предао Британцима, протеран је на Цејлон. Каиро је остао под британском контролом до 1922, када је Египат прокламовао независност а град постао престоница државе.

1830. године – Рођен је мексички генерал и државник Порфирио Дијас, председник Мексика од 1877. до 1880. и од 1884. до 1911, када га је са власти оборио вођа мексичке револуције Франсиско Мадеро. Умро је 1915. године у емиграцији у Паризу.

1864. године – Током лова на јаребице, несрећним случајем се убио енглески истраживач Џон Ханинг Спик, први Европљанин који је у августу 1858. године видео афричко језеро Викторија, тврдећи да је оно извориште Нила.

1890. године – Рођена је енглеска књижевница Агата Кристи, аутор популарних криминалистичких романа и позоришних комада, један од најуспешнијих писаца свих времена са две милијарде продатих књига. Најзначајнија дела: “Убиство у Оријент експресу”, “Мишоловка”, “Вашар злочина”. (Најзанимљивији цитати Агате Кристи)

1904. године – Рођен је италијански краљ Умберто II, последњи владар Италије, који је на престо ступио у мају 1946. после абдикације свог оца Виторија Емануела III. Абдицирао је месец дана касније, у јуну 1946, када су се Италијани на референдуму изјаснили за републику.

1916. године – У бици на Соми у Првом светском рату Британци су први пут употребили тенкове, направљене према пројекту Ернеста Свинтона.

1935. године – Немачки Рајхстаг на ванредном заседању у Нирнбергу донео је закон о одузимању држављанства Немцима јеврејског порекла и закон о заштити немачке крви и части којим је било забрањено склапање бракова између Немаца и Јевреја и запошљавање Немаца код јеврејских послодаваца.

1946. године – Проглашена је Народна Република Бугарска, након што су се Бугари на референдуму изјаснили против монархије.

1949. године – Конрад Аденауер је изабран за првог канцелара Западне Немачке, а Теодор Хојс за првог председника Републике.

1967. године – Командант египатских снага у шестодневном рату са Израелом у јуну 1967. године, Абдел Хаким Амер, извршио је самоубиство. У том рату Израел је готово уништио египатско ваздухопловство, заузео Синај и продро до Суецког канала.

1972. године – Шпанија и Совјетски Савез потписали су уговор о трговини, први уговор две земље од окончања Шпанског грађанског рата (1936-39).

1973. године – Умро је шведски краљ Густав VI Адолф, а наследио га је унук Карл XVI Густав.

1987. године – Немачки хакери познати као “Хаос клуб” упали су у компјутерски систем Насе и инсталирали програм назван “Тројански коњ”.

1999. године – Савет безбедности УН одобрио је формирање међународних снага за Источни Тимор због таласа насиља који су изазвале проиндонежанске снаге, након референдума на којем су се становници те индонежанске покрајине изјаснили за независност.

2000. године – У Сиднеју су отворене 27. Олимпијске игре. Спортисти СР Југославије су на тим играма освојили три медаље – златну одбојкаши, сребрну Јасна Шекарић у гађању из ваздушног пиштоља, а бронзану ватерполисти.

2003. године – У пожару у највећем затвору у Саудијској Арабији, ал-Хаиру у Риаду, погинуло је 67, а повређено 23 затвореника. То је најсмртоноснији пожар у историји те земље.

2006. године – Умрла је Оријана Фалачи италијанска новинарка и некадашњи ратни извештач, позната по бескомпромисним интервјуима са светским лидерима и провокативним ставовима.


​Едукација