ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА – ИЗБЈЕГЛИ СМО КАТАСТРОФУ, АЛИ НЕ И ОПАСНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА – ИЗБЈЕГЛИ СМО КАТАСТРОФУ, АЛИ НЕ И ОПАСНОСТ


Данашњи датум, односно 16. септембар широм планете Земље се обиљежава као Дан озонског омотача. Озонски омотач је подручје високе концентрације озона у стратосфери, 15 до 35 километара изнад Земљине површине. Овај омотач дјелује као невидљиви штит и штити нас од штетног ултраљубичастог (УВ) зрачења сунца, те штити од УВ зрачења, познатог као УВ-Б, које узрокује опекотине од сунца. Дуготрајно излагање високим концентрацијама УВ-Б зрака угрожава људско здравље и оштећује већину животиња, биљака и микроба, тако да озонски омотач штити сав живот на Земљи.

Озон се стално производи и уништава. Али, озон није једини гас у стратосфери. Други гасови који садрже азот и водоник су такође у стратосфери и учествују у реакционим циклусима који уништавају озон претварајући га назад у кисеоник.

Сви би требали покушати избјећи превише излагања сунцу како би се смањио ризик од болести попут рака коже и катаракте, а које су узроковане прекомјерним излагањем УВ-Б зрачењу. Постоје јаке везе између прекомјерног излагања УВ зрачењу и развоја три најчешћа облика рака коже. Карцином коже је међу најчешћим облицима рака, посебно у популацији блиједе пути. Неконтролисано уништавање озона значајно би повећало ризик од рака коже широм свијета.