Гдје у региону провести божићне празнике? :: Semberija INFO ::

 

Гдје у региону провести божићне празнике?


Ближи се период божићних празника и еуфорија постаје све већа. Вјероватно сте већ почели да размишљате да ли бисте за празнике могли негдје да путујете. Далеке дестинације или европски градови и скијалишта могу бити сјајан избор, али за уживање у божићној атмосфери често је довољно једноставно отићи до комшилука.

Када кажем комшилук, многи ће већ да осјете укус руске салате или куване ракије припремљене за прославу новогодишње ноћи код ваших комшија из улице. То уопште не звучи тако лоше, али ако сте расположени да за Божић или Нову годину одете до неке од сусједних земаља на нашем Балкану, погледајте шта смо вам као приједлоге за путовања током предстојећих празника припремили.



#1 Откријте природне љепоте Дурмитора

Балканско полуострво богато је различитим типовима рељефа и умјереном климом. Доминанти тип рељефа свакако су планине - источно Карпатско-балканске планине и западно Динариди. Самим тим, могуће је доживјети прави зимски одмор готово у свакој земљи Балкана. За почетак, селимо се на Динарске планине Црне Горе и предио јединственених љепота - национални парк Дурмитор.

Дурмитор се налази у севјерозападном дијелу Црне Горе и чини га велика висораван на 1500 метара надморске висине кроз коју пролази кањон ријеке Таре - најдубљи кањон у Европи. Супротно њима уздижу се 23 планинска врха међу којима је највиши Боботов кук или Ћирева пећина (2523 м). На пространој висоравни смјештен је градић Жабљак који је уједно највише урбано насеље у југоисточној Европи.

Посебна љепота и јединстевни феномен ове планине су 18 ледничких језера на 1500 метара надморске висине. Међу њима се посебно истиче Црно језеро окружено четинарским шумама. На овој планини можете се бавити адреналинским спортовима у ски центру на Жабљаку, док у паузама између скијања посјећујете феноменалне врхове и језера познатија као ‘горске очи’. Смјештај се може пронаћи у неком од хотела, апартмана или брвнара у самом Жабљаку или околини.

Иако је на Дурмитору могуће уживати и у љетњим мјесецима, далеко је познатији као зимски центар. Црна Гора зато у љетњем периоду нуди различите начине да проведете одмор по својој мјери - с једне стране су ту хотели у Бококоторском заливу за прави доживљај луксуза, док је на крајњем југу обале Ада Бојана са смјештајем у бунгаловима на плажи резервисаним за авантуристе. Ова мала земља свакако има шта да понуди у свако доба године!

#2 Фрушка гора - одмор за сва чула

Иако мање позната као зимска дестинција, ова питома планина ниске надморске висине заправо и зими може понудити опуштени одмор уз уживање у најквалитетнијим винима фрушкогорског виногорја и сремској храни. На само сат и по вожње од Бијељине, популарни Фрушкаћ је идеалан за мирнији зимски одмор.

Још 1960. Фрушка гора је проглашена за национални парк, па је тиме постала први национални парк Србије. Највиши врх ове острвске планине је Црвени Чот са 539 метара надморске висине, док су остали познатији Стражилово, Иришки Венац и Велики Градац. Планинарске стазе нису много захтјевне тако да их је могуће обићи без претходне веће припреме. Између врхова се простиру пашњаци, ливаде, језера и виногради са винским подрумима који су чувени по својим квалитетним винима.

Осим вина, Фрушка гора је позната и по својих 17 православних манастира које су подизали српски средњовековни владари као задужбине. Уколико се одлучите за ову планину, можете се смјестити у неком од спа хотела, од којих су одређени направљени на изворима термалне воде. Осим тога је могуће изнајмити апартмане, приватне куће или кућице у оквиру еко паркова. Сигурно је да једно - Фрушка гора ће одморити сва ваша чула.

#3 Јахорина - забавите се на олимпијској планини

Ако не желите ићи ван Босне за празнике, једна од најпосјећенијих планина наше земље може бити прави избор за ваше путовање. Зимска сезона на Јахорини је већ отворена, а ова планина која свакоме може понудити по нешто, удаљена је од Сарајева свега 30 км.

Одлична конфигурација терена, али и 175 дана под снијегом годишње чине је идеалном за скијање, како професионално, тако и аматерско. Скијању на Јахорини радују се чак и страни туристи. О бављењу зимским спортовима на овој планини говори и чињеница да су на њој одржане Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године. У близини се налази и Требевић на коме можете посјетити стазу за боб која је тада изграђена.

Највиши врх Јахорине је Огорјелица са 1916 метара надморске висине, а многи је сматрају једном од најљепших планина у региону. Име је добила по планинском или грчком јавору чије је Јахорина најсјеверније станиште, па самим тим он представља природну атракцију ове планине. Посједује прелијепе видиковце до којих можете да планинарите, а у понуди активности су такође и бициклизам, као и параглајдинг.

Смештај на Јахорини можете наћи у оквиру хотела, приватних апартмана или планинских брвнара. Природа је овој планини подарила многобројне изворе, потоке, шуме, ливаде, али и планинске врхове, тако да ће ваш одмор на Јахорини бити испуњен различитим активностима и уживањем у прелијепим пејзажима.

#4 Крањска Гора - зимовање на Алпима

Можда желите да зимовање проведете у сасвим идиличном мјесту које подсјећа на зимску бајку. У том случају, Крањска Гора ће бити доживљај који ће испунити сва ваша очекивања. Крањска Гора је градић смјештен у висоравни испод планине Караванке. Са јужне стране ријека Сава одваја је од Јулских Алпа и планине Триглав, док се са сјеверне стране граничи са Италијом и Аустријом.

Словенија је одувијек била препознатљива по скијању и одличним скијашким стазама, а Крањска Гора је сасвим логично једно од мјеста са познатим скијашким центром. У њеном окружењу се налази 18 ски стаза, од којих су неке прилагођене ноћном скијању. У овом мјесту постоје двије познате школе скијања за дјецу, док је посебна занимљивост ски скакаоница у долини Планица.

На Крањској Гори можете се бавити и вожњом бицикла по снијегу, сноубордингом, пењањем по леду, ходањем у крпљама или турно скијањем. Позната је као главна туристичка дестинација за излете по Алпима, али и као полазна тачка за планинарење до превоја Вршич. Шта год да одаберете да посјетите на овој планини  заиста ћете осјетити моћ природе и љепоте њене различитости.

У овом ушушканом мјесту између оштрих планинских врхова и прелијепих језера, смјештај пронађите у оквиру неког од модерних хотела, приватних смјештаја или планинских колиба. Словенија је свакако позната по спа и wеллнесс центрима, па размислите и о тој могућности. Одмор на Крањској Гори у сваком случају вас неће оставити равнодушним!