Храна коју једу кардиолози: "Јача срце, мозак и имунитет" :: Semberija INFO ::

 

Храна коју једу кардиолози: "Јача срце, мозак и имунитет"


Постоје намирнице које су управо добре за функционисање рада мозга, пробаву, а тиме и цријевну флору.
Ево коју храну једу и кардиолози:

МЕСО

Кардиолог који савјетује месо? То се не виђа често јер знамо како исхрана која се базира за воћу и поврћу се повезује са здрављем срца. Занимљиво је како је Америчка унија за срце објавила како особе које прате план исхране богат воћем и поврћем имају боље здравље срца за чак 16 одсто.

Дејвис наводи како је месо важан дио здравља нашег срца, посебно изнутрице које у себи садржи витамине, гвожђе, цинк, магнезијум, селен, витамине...

Ако не можете да једете изнутрице, он савјетује да једете месо с кожом и костима те додаје како је модеран човјек заборавио да су се некада јели и језик и срце, јетра и остали дијелови животиње, па данас примећује да се купује месо без коже и костију, а приликом тога заборављају колико се нутријената налази у њима, попут колагена и хијалуронске киселине. Према ријечима овог лекара тако уствари бацамо све што је добро за срце и пробаву.
“Спремите масноће, кожу и кости и од њих направите супу”, савјетује.

МАХУНАРКЕ

Оне су пуне влакана који ће смањити ниво лошег холестерола и тако подржавати здравље срца.
Иако су влакна додата готово сваком производу који можете купити у маркету, најбољи начин за надокнађивање овог нутријента је конзумирање хране природно богате влакнима.

За женске особе испод 50 година препоручује се 25 грама влакана дневно, а за оне изнад 50 година старости, око 21 грам. Влакнима обилују воће, поврће, житарице, хљеб и тестенине, смеђа рижа и махунарке.

ЕСЕНЦИЈАЛНА УЉА

Наука нема пуно података о коришћењу есенцијалних уља, али у многим се културама она користе ради заштите здравља. Дејвис каже како су добра за пробаву, а постоје и мале студије које су нагласиле како би могла бити јако корисна код оних који имају нередовну пробаву.

То су уље пеперминта, који ће умирити сметње и уље наранџе које се показало добрим за здравље желуца и цријева.

Свакако прије употребе морате добро проучити како се и у којим ситуацијама користе те постоје ли ограничења. Она се не би требала користити самостално већ се разреде у води јер могу бити и горка и кисела. Постоји и пуно врста уља које не смијете конзумирати, па се прије коришћења информишите тако што ћете се консултовати са неким ко зна намјену и састав есенцијалних уља.

(Б92)