Студент ријешио проблем који је мучио научнике од 5. вијека прије нове ере :: Semberija INFO ::

 

Студент ријешио проблем који је мучио научнике од 5. вијека прије нове ере


Граматички проблем на древном индијском језику који мучи научнике од 5. вијека прије нове ере ријешио је студент Универзитета Кембриџ и могао би да "утиче револуционо на проучавање санскрита", најавио је његов професор.

Индијски докторант Риши Рајпопат (27) декодирао је правило које је учио Панини, мајстор древног санскритског језика који је живио прије око двије и по хиљаде година. Процјењује се да само око 25.000 људи од више од милијарду становника говори санскрит у Индији, саопштио је Универзитет Кембриџ.

То је свети језик хиндуизма и медиј кроз који се вијековима преноси велики дио индијске науке, филозофије, поезије и друге свјетовне књижевности.

Панинијева граматика, ослањала се на систем који је функционисао као алгоритам за претварање коријена и суфикса ријечи у граматички исправне ријечи и реченице. Међутим, два или више Панинијевих правила се често примјењују истовремено, што доводи до сукобљених правила.

Панини је подучавао "правило метра" које научници традиционално тумаче на сљедеćи начин: "у случају сукоба између два правила једнаке снаге, побјеђује правило које долази касније у редосљеду граматике".
Међутим, то је често доводило до граматички нетачних резултата.

Млади докторант Рајпопат је одбацио традиционално тумачење метаправила. Умјесто тога, он је тврдио да Панини мисли да између правила која се примјењују на леву и десну страну ријечи, Панини је желио да изаберемо правило које се примјењује на десној страни.

Користеćи ову интерпретацију, Рајпопат је открио да је Панинијева "језичка машина" произвела граматички исправне ријечи без готово никаквих изузетака.

Рајпопат је рекао да је имао "тренутак еуреке" након што му је његов супервизор на Кембриџу, професор санскрита Винćенцо Вергијани, савјетовао: "Ако је рјешење компликовано, вјероватно гријешите."

Рекао је: Имао сам тренутак еуреке у Кембриџу. Послије девет мјесеци покушаја да ријешим овај проблем, био сам скоро спреман да одустанем, заглавио сам. Одложио сам своје књиге на мјесец дана и само уживао у љету, пливајуćи, возеćи бицикл, кувајуćи, молеćи се и медитирајуćи.

Затим сам се невољно вратио послу и за неколико минута, док сам окретао странице, ти обрасци су почели да се појављују и све је почело да има смисла. Било је још много посла, али сам ријешио веćину загонетке. Током наредних неколико недјеља био сам толико узбуђен да нисам могао да спавам и проводио сам сате у библиотеци, укључујуćи и усред ноćи, да проверим шта сам пронашао и ријешим повезане проблеме.

Тај рад је трајао још двије и по године. Надам се да ćе ово откриćе улити самопоуздање, понос и наду студентима у Индији да и они могу постиćи велике ствари, додао је он. Он се нада да ćе сада бити могуćе унијети принципе Панинијеве граматике у компјутере.

Професор Вергиани је рекао: "Мој ученик Риши је то ријешио - пронашао је изузетно елегантно рјешење за проблем који је збуњивао научнике вијековима. Ово откриćе ćе револуционисати проучавање санскрита у време када је интересовање за језик у порасту."

(Независне)