Како хладно вријеме утиче на срце :: Semberija INFO ::

 

Како хладно вријеме утиче на срце



Зимско вријеме доноси знатно ниже температуре,а ако особа има проблема са срцем, на то посебно мора обратити пажњу.

Код срчаних болесника, говори проф. др Јасмин Чалук, интерниста кардиолог, хладноћа може утицати на циркулацију и оптеретити срце.

Губитак топлоте

- Када постане хладно, наша се тијела прилагођавају настојећи задржати топлоту наше језгре и спријечити губитке топлине. Ово прилагођавање може бити теже за оне с кардиоваскуларним болестима. Хладно вријеме одузима топлоту тијела, па срце мора више радити како би се тијело загријало. Крвне жиле (артерије) ће се сузити како би се срце могло усредоточити на пумпање крви у мозак и друге виталне органе - наводи др Чалук.

Ниске температуре могу узроковати убрзан рад срца, пораст крвног притиска, већи радни ангажман срца него иначе те повећање вискозности крви, што у најгорем случају може довести и до згрушавања крви. То повећава ризик од срчаног и можданог удара.

- Током зиме важно је знати учинке хладног времена на тијело и ризике за здравље срца. Особе старије животне доби посебно су рањиве у зимским мјесецима. Ако имате срчани проблем или сте старија особа, могли бисте се сматрати рањивим током зимских мјесеци. Али ако подузмете кораке да останете топли и бринете се о свом имуном систему, даћете себи најбоље шансе за брзи опоравак, чак и ако „ухватите“ зимске микробе - говори др. Чалук.

Старијим особама и врло малој дјеци, додаје љекар, теже је регулисати властиту тјелесну температуру. То их излаже већем ризику у екстремним временским условима.

Најчешћи знакови

Уз заштиту властитог здравља, не заборавите остати у контакту са старијим и рањивим пријатељима, рођацима и сусједима током хладних раздобља како бисте били сигурни да им је топло и угодно и да чувају здравље.

- Зими су срчани удари чешћи. Симптоми срчаног удара (инфаркта миокарда) могу варирати, али најчешћи знакови срчаног удара су бол у прсима или нелагода која се изненада јавља и не пролази. Може се осјећати као притисак, стезање или тежина у прсима. Манифестира се и кроз пробавне сметње или пецкање, уз бол која се може проширити на лијеву или десну руку, врат, леђа или трбух, присутни су и осјећај мучнине, знојење, ошамућеност - каже др. Чалук.

Бол варира

Нивои боли, такође, говори др. Чалук, варирају од особе до особе. За неке људе бол или стезање у прсима су јаки, док се други осјећају само нелагодно или имају бол сличну пробавним сметњама. Симптоми срчаног удара могу трајати данима или се могу појавити изненада и неочекивано.

Ако сумњате на срчани удар, позовите хитну помоћ.

Шта учинити ако сумњате да имате срчани удар, пита се др. Јасмин Чалук, интерниста кардиолог.

- Прва ствар коју морате учинити је одмах позвати телефонски број 124 за хитну помоћ. Не брините ако нисте потпуно сигурни јесу ли ваши симптоми срчани удар, изузетно је важно да потражите медицинску помоћ што је прије могуће. Затим бисте требали сјести и одморити се, узети аспирин од 300 мг, ако га имате надохват руке, те остати мирни и причекати службу хитне медицинске помоћи - савјетује др Чалук.

Људи често одбацују да имају срчани удар и одгађају тражење медицинске помоћи. Ако сте с неким ко има симптоме срчаног удара, али он одгађа или одбија назвати хитну помоћ, врло је важно да је ви позовете.

- Многе особе оклијевају позвати 124 кад имају бол у прсима јер често мисле да то није озбиљно. Требали бисте одмах позвати 124 ако је бол у прсима изненадна, шири се на руке, леђа или врат таква да се осјећате тешко или стегнуто или ако останете без даха или почнете осјећати мучнину - упозорава др Чалук.

Ако ваша бол у прсима не одговара овим карактеристикама и не осјећате никакве друге симптоме срчаног удара, можда постоје друга објашњења те тегобе. То може бити ангина, пробавне сметње или истегнуће мишића. Ако често осјећате необјашњиву бол у прсима, резервишђите термин код свог љекара јер је могуће да имате недијагностицирано срчано обољење.

Останите активни у затвореном простору

Постоји седам начина да се тијело одржи топлим и да се срце особа с кардиоваскуларним болестима заштити током хладних периода, наводи др Јасмин Чалук.

1. Држите свој дом топлим и останите у кући/стану што је више могуће када је хладно. Носите топле чарапе, џемпере, ако треба, огрните се декама. Можете користити термофор или електричну деку.

2. Останите активни у затвореном простору како бисте подигли унутрашњу температуру и ојачали свој имуни систем. 

3. Редовно једите топле оброке и конзумирајте топле напитке како бисте свом тијелу дали потребну енергију за одржавање топлоте. Здјелица домаће јухе од поврћа може бити здрава и заситна.

4. Замотајте се у вишеслојну одјећу кад излазите вани по хладном времену. Ношење неколико танких слојева може помоћи да вам буде топлије од једног дебелог слоја. Ношење капе, шала и рукавица помоћи ће вам да одржите топлоту језгре тијела.

5. Пацијенти с ангином пекторис могу добити болну нелагоду у прсима при изласку на хладан ваздух. Ако добијете ангину (бол у прсима), носите шал лабаво омотан око уста и носа или носите маску за лице, тако да удишете топлији зрак. То може помоћи у ублажавању симптома ако се погоршају зими.

6. У дугорочним плановима, научите како свој дом учинити енергетски ефикаснијим и загријати га уз минималне губитке енергије.

7. Ако осјећате да вас мучи кашаљ или прехлада, покушајте се одмарати и пити довољно текућине. Затражите савјет од свог љекара опште праксе или апотекара у вези с лијековима без рецепта јер неки можда неће бити прикладни ако узимате лијекове, преноси Аваз.


Глас Српске