Стручњаци потврдили: Ово је најбоља намирница за мозак :: Semberija INFO ::

 

Стручњаци потврдили: Ово је најбоља намирница за мозак


Омега-3 масне киселине су најбољи нутријенти за здравље мозга, а налазе се у масној риби.

Благи губитак памћења је нормална посљедица старења. Мозак као и кожа, али и сви други органи, стари. Можда ћете се изненадити када одједном у четрдесетим не можете да се сјетите неких детаља. Но, немојте да се уплашите, то је нормално. Заправо, наша меморија је најбоља у двадесетим, а након тога полако опада. Обично људи у раним четрдесетим уоче прве промјене у памћењу.

Добра вијест је да се уз промене у исхрани може да се одложи старење мозга. Најважнија промјена коју можете да направите? У исхрану уведите нутријенте као што су омега-3 масне киселине.

Омега-3 масне киселине су најбољи нутријенти за здравље мозга, а баш због тога је масна риба најбоља храна за спречавање губитка памћења. Лосос, скуша, туна и харинга имају највише нивоа омега-3 масних киселина међу природним намирницама. Баш због тога стручњаци предлажу да их укључите у своју исхрану за боље здравље мозга.

Масна риба и мозак

Да, масна риба је најбоља храна за спречавање губитка памћења због омега-3 масних киселина. Међутим, добробити омега-3 масних киселина не стају само код мозга. Управо те врсте масти су повезане са смањењем ризика од срчаних болести, помажу у одржавању нивоа триглицерида (масноће у крви) те могу да смање симптоме артритиса.

Како онда омега-3 масне киселине помажу у спречавању губитка памћења? Заправо, ваш мозак садржи много масних ћелија и многе од њих су направљене управо од омега-3 масних киселина. Што значи да оне помажу у одржавању мозга изградњом ћелија, што је круцијално за когнитивно здравље, памћење те уопштено функционисање мозга.

Исто тако, бројна истраживања су показала да омега-3 масне киселине могу да помогну у спречавању деменције и Алцхајмера, обе болести које су повезане са старењем мозга и губитком памћења, преноси живим.хр.


Независне новине